KRISTIANSAND: Shaykh Khalid Yasin er fra Brooklyn. Han er far til 13 og bestefar til nesten tre ganger så mange. Den spinkle men veltrente kroppen er spisset med rødt skjegg og en veltrimmet bart. Overalt hvor han kommer, vekker han oppsikt. Han trekker fulle hus og skaper begeistring og entusiasme dit han kommer.

Men Yasin er også en kontroversiell mann. På internett florerer det med historier, videoklipp og påstander.

– Det virker som om folk er redd for deg. Har de noen grunn til å være redd deg?

– Dette kommer jo helt an på øyet som ser. Noen drar til Disneyland og er redd for det som møter dem der. Jeg har reist til 63 land, uten negative erfaringer. Bortsett fra, selvfølgelig, når jeg har møtt ambisiøse og forutinntatte journalister som setter til side regler for etikk og anstendighet, bare for å få en historie. Jeg tror det er de som har skapt fordommene. Og jeg har måttet beskytte meg mot den slags atferd. Ellers hadde jeg blitt spist levende.

38.000 har konvertert

– På den andre siden, så har jeg bidratt til at 38.000 mennesker har tatt imot islam. De fleste fra Europa, Nord-Amerika og Australia. Og for hver av de som har tatt imot islam, så er det fem til ti mennesker til, som har sett gjennom misforståelsene og fordommene, og har blitt allierte. De har takket meg. Det virker ikke som om de er redde for meg, sier Yasin.

– Det kan se ut som om det er et gap mellom muslimer og kristne over hele verden; hva er forskjellene på denne konflikten i dag, og den konflikten som har vært i tusen år, slik du ser det?

– Det har vært konflikter og polarisering mellom mennesker og deres religioner siden tidenes morgen. Jeg tror ikke vi kommer vekk fra det. Enten det er mellom religioner, mellom ikke troende og troende, eller mellom mennesker med samme religion. Om vi snakker tusen år, eller 3000 år, så tror jeg ikke vi kan endre på det. Men vi kan delta og bidra til at veien blir bedre å gå. Jeg for min del har tatt rollen som aktivist. Jeg slåss for å bygge opp noe. Jeg er ingen Gandhi, Martin Luther King jr. eller Jesus. Så jeg kommer ikke til å løse noe på en sensasjonell måte. Og de: Gandhi, King og Jesus, de løste jo egentlig ikke problemene. Men de etterlot oss noe som vi kan bygge på. Noen prinsipper og verdier. Jeg ønsker at når Khalid Yasin forlater denne verden, så etterlater jeg også noen ting. Det er det beste vi kan gjøre. Så lenge vi snakker, oppfører oss sivilisert og prøver å samarbeide, så vil vi utvikle oss. Ingen burde ha noe problem med utvikling, sier han.

— Politisk aktivist

– Jeg tror ikke på ideen om «kampen mellom sivilisasjoner». Det er laget for filmens verden. Noen blir rik på å skrive den slags historier. Jeg mener jeg driver med sosial aktivisme, kanskje også politisk aktivisme. Jeg gjør mitt beste for at sivilisasjoner skal møtes, at de kan smelte sammen. Ta Kina, der WallMart og McDonalds nå driver sin virksomhet, det kaller jeg å smelte sammen sivilisasjoner med forskjellig bakgrunn.

– Kan disse to religionene, islam og kristendom, leve sammen fredfullt? Eller snakket vi om et kulturelt gap, som kanskje mer er et uttrykk for en konflikt mellom øst og vest?

– Jeg tror ikke det. Fordommene vi har, er bygd på noe. Enten det er Machiavelli eller Freud, teorier om at bare den sterkeste vil overleve; alt dette er teorier. Det er ikke slik verden er. Internett og ny teknologi har gjort hele verden til ett stort felles rom. En konsekvens av det er at vi, intellektuelt og moralsk, har et ansvar. Men det er de som vil splitte og herske for å tjene penger på sine produkter og tjenester. Men jeg tror verden vil åpnes opp. Som en flyplass ryddet for fjell og hindringer. At folk flest får en mulighet til å se ting for hva de er.

– Ideen om kampen mellom øst og vest er et direkte resultat av samlingen av kapitalister, intellektuelle og materialister, som er kollektivt ansvarlig for de mest aggressive kriminelle handlinger mot menneskeheten. Det er jo ironisk, da jeg vokste opp så var Sovjetunionen det store skrekkbildet. Nå har Amerika gått til sengs med dem. Og vi har funnet en ny fiende: Islam. Det passet jo bra for dem.

– Men vi må se gjennom dette, se hva som skjer. Og jobbe for at verden blir et bedre sted. Det er det jeg holder på med. Men så er jeg tilfeldigvis muslim. Og folk ser ut å tro at det bare finnes en eller to måter å gjøre verden til et bedre sted å være: Enten må du være konservativ, eller republikaner. Da sier jeg: Nei: Islam har sin måte å gjøre det på. Vi har vår egen tilnærmingsmåte til å bygge og utvikle vår sivilisasjon. Du kan si; hadde jeg vært politiker, så hadde jeg nok stilt opp mot Obama, sier han med et glimt i øyet.

Vinnerholdning

For å klare dette, mener han at muslimer over hele verden må ha en vinnerholdning.

– For oss muslimer handler dette om å vinne. Men å vinne betyr ikke at man skal tillate seg å ydmyke den andre siden. Å vinne handler om å vise engasjement. Så jeg råder muslimer til å gjøre som andre, jobb hardt, ikke vær reaksjonær.

– Hvordan er Norge i dette bildet; verre eller bedre enn andre land?

– Jeg har vært i Norge et par ganger. Og det er et vakkert land. Vel kjent for sine humanitære innsats og for å ha et åpent sinn. Dere har også lange demokratiske tradisjoner. Jeg vil jobbe hardt for å få tillit hos det norske folk. For det arbeidet jeg gjør, er jo å hjelpe mennesker. Men jeg er tilfeldigvis muslim, sier Yasin.

Fædrelandsvennens journalist nektet adgang igjen

Alle var hjertelig velkommen til Islam Nets arrangement på universitetet. Journalister inkludert. Bortsett fra Fædrelandsvennens journalist. Avisens fotograf ble derimot invitert inn. Men fikk ikke ta med kamera.

Andre journalister var ikke til stede da dørene ble åpnet i går klokken 16, der det heller ikke var anledning til å ta bilder eller gjøre opptak i Henrik Ibsen auditoriet på universitet, som ble presentert som et åpent dialogmøte.

Årsaken til at Fædrelandsvennen ikke slapp inn, er at Islam Net mener avisen i artikkel i forrige uke, ga et usant bilde av dem.