KRISTIANSAND: — Vi kan verken stanse eller pålegge styret noe, men vi kan gi råd, uttalte ordfører og rådforsamlingens leder Per Sigurd Sørensen, da styreleder Ansgar Gabrielsen i dag redegjorde for Cultiva-styrets nye strategi på rådsmøte i ettermiddag.

Og det skortet ikke på råd, spørsmål og innspill da ordet ble gitt fritt til rådsmedlemmene.

Manglende tillit

Flere stilte spørsmål ved hvordan Cultiva-styret skal gjenopprette tilliten og troverdigheten til byens mange kulturaktører i sitt videre arbeid med den nye strategien, som er å gjøre Kristiansand til en kulturby for barn.

Rådsmedlem Kristian Landmark betegnet den fraværende dialogen og mistilliten blant kulturaktørene til Cultiva-styret som kritisk.

— Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, uttalte varaordfører og rådsmedlem Mette Gundersen da hun tok ordet.

Hun pekte på det paradokset det er at det i den nye strategien inviteres til dialog, og det er nettopp mangelen på dette som gjør at styret nå er under sterk kritikk.

STILTE SPØRSMÅL TIL PROSESSEN: Rådsmedlem Mette Gundersen utfordret Gabrielsen på den manglende dialogen med kulturaktørenei strategiprosessen. Foto: Torstein Øen Foto: Torstein Øen

I et opprop signert 87 av byens kulturaktører ble rådforsamlingen anmodet om å reversere og ikke vedta Cultiva-styrets nye strategi. Det er et mandat som rådforsamlingen ikke har, noe Sørensen også gjorde klart innledningsvis.

— Kloke innspill

Styreleder Gabrielsen tok etter redegjørelsen selvkritikk på vegne av Cultiva-styret for at høringen som ble skissert, til syvende og sist uteble.

— I opprop nummer to, hvis man kan kalle det det, så er det kommet inn en del kloke innspill, medga Gabrielsen, som finner kritikken ubehagelig.

Han pekte likevel på at den nye strategien er en overordnet strategi og at Cultiva har flere bein å stå på, til tross for at ett bein er tykkere enn de andre.

— Dette er et skjelett til hvordan det kan gjøres. Vi skal gå i en bred og levende dialog i den videre arbeidsprosessen, framholdt han.

Kulturmafia

Rådsmedlem Bjarte Vestøl hilste den nye strategien velkommen, samtidig som han kritiserte oppropet som har gjort seg gjeldende blant annet i Fædrelandsvennens spalter.

— Jeg ble irritert når jeg så avisen i dag og så det jeg kaller en kulturmafia som prøver å kuppe Cultiva. Det er på høy tid at det gjøres noe for barn og unge i denne byen. Cultiva skal ikke være noe sosialkontor, da har vi NAV, uttalte han.

En uttalelse som fikk både Landmark og Gundersen til å reagere.

— Dette er mennesker som beriker byen vår. Det er ikke kunst- og kulturarbeiderne som trenger Cultiva, men Cultiva som trenger kunst- og kulturarbeiderne. Det er viktig å ha klart for seg. Sånne uttalelser gjør meg bare trist, responderte Gundersen.

Les mer om rådforsamlingsmøte i morgendagens avis.