BYGLAND: — Vi føler oss som i et fengsel. Jeg ønsker ikke å være negativ, men vi er langt fra alt mulig, sier Maher Haji (30).

To kilometer nord for Bygland sentrum ligger Bygland statlige mottak. Unger surrer rundt på den asfalterte plassen utenfor gamle Setesdal hotell, fra 1981. ## Bor lenge i mottak

Forrige uke møtte Fædrelandsvennen fire familier samt flere enkeltpersoner ved mottaket på Bygland. De med kortest opphold har bodd der ett år og tre måneder. De andre har bodd der i to og tre år. Brorparten har oppholdt seg der i nærmere fire år, like lenge som mottaket har vært i drift.

ISOLERT: Med lite penger opplever familien seg isolert, på det nedlagte hotellet to kilometer nord for Bygland sentrum. Hver fjortende dag handler far i Kristiansand, for å få pengene til å strekke til. ?Jeg føler meg ensom, sier Salwa (33), med barna Kawa (7) og Ivan (2,5). Foto: Kristin Ellefsen

Mange barn er også født mens foreldrene har bodd på mottaket.Utlendingsdirektoratet fører ikke statistikk over hvor lenge beboerne ved mottaket i snitt har oppholdt seg der. Tallene regnes ut ettersom folk flytter ut. Denne botiden har i snitt økt fra fem måneder i 2009 til ni måneder i 2012. Maher Haji og kona Salwa (31) var blant de aller først som kom etter at asylmottaket åpnet 14. januar 2009. Paret flyktet med barna Kawa (7) og Rojda (5) fra Qamishli i Al-hasaka i Syria.

Familien Maher

Familien Haji fikk første avslag på asylsøknaden i 2010, og har fortsatt søkerprosessen. De første tre årene bodde de på et rom på rundt 20 kvadrat, med en liten sovehems.

Underveis fikk de sønnen Ivan (nå to og et halvt år). Han har kraftige astmaplager, noe mor og far mener skyldes fukt på badet og kummerlige forhold på rommet. De siste månedene har de bodd i ei hytte, hvor de har ett oppholdsrom med kjøkkenkrok samt toalett og to soverom.— Ivan sover dårlig og har anfall som går over flere dager. Vi ønsker å flytte til mottaket i Mandal. Der er min bror, og det er ikke like kaldt, noe som vil gjøre det bedre for Ivan. Men vi har fått avslag, beklager Maher Haji.

Daglig leder Vojislav Medic kommenterer slik:

— Vi har aldri konstatert fukt på tidligere eller nåværende bosted til familien Haji. Og jeg har ikke kompetanse til å vurdere hvorfor noen blir født med eller utvikler astma, sier Medic.

Om flyttingen viser han til Utlendingsdirektoratet.

Pengene går til mat

Med tre barn mottar familien Haji 9700 kroner per i stønad måned. De betaler ikke husleie - pengene skal dekke alt de ellers trenger.

— Pengene går stort sett til mat, vi har ikke penger til særlig annet, forklarer paret.

UDI betaler ikke barnehage for barn under fire år. Derfor er foreldrene hjemme med Ivan.

— Men dere har en fantastisk natur i Bygland. Hvorfor kan dere ikke bruke den mer?

— Transport koster utrolig mye i Norge. Og vi har ikke råd til utstyr til å bruke i fjellet med barn på to og et halvt og sju år, sier Maher Haji.

- Føler meg ensom

Salwa Haji forteller at de bruker det meste av tiden til å passe på minstemann, Ivan. Dessuten veksler de på å sove, fordi den astmatiske gutten er mye våken om nettene.

— Jeg føler meg ensom. Det er dessverre altfor dyrt for oss å ta bussen til Mandal for å besøke Mahers bror, sier hun.

Hver fjortende dag betaler familien 50 kroner for å låne ett av mottakets tre busskort.Så reiser Maher Haji til Kristiansand for å handle. Hele dagen går.

— Jeg kommer kanskje med ti poser, og noen ganger må jeg betale ekstra på bussen, fordi jeg har med meg så mye, sier han.

På grunn av urolighetene i hjemlandet Syria har de nå større mulighet til å få asyl i Norge.

En annen familie på fem på mottaket er i samme situasjon som familien Haji. De har vært i Bygland omtrent like lenge, og skal bosettes i Risør i løpet av noen uker.