KRISTIANSAND: Klokken 18 én fredag i måneden kan studenter levere barna sine til overnatting, og hente dem igjen klokken 12 dagen etter i Hokus Pokus barnehage ved Universitetet i Agder. Dette er i hvert fall det eneste nattilbudet i Kristiansand, kanskje i Agder.

— Ja, det er et fantastisk tilbud, istemmer studentene Kai Reidar Moseid-Vårhus og Solveig Molnes som begge hadde barna sine på overnatting nå i helgen.

— De vil jo nesten ikke hjem igjen når vi henter dem, sier Moseid-Vårhus om Emilie (5) og Kasper (3), og Molnes bekrefter at to år gamle Mathias er likedan.

— Dette er en ordning primært til studenter ved UiA, men også ansatte har brukt det dersom det har vært plass, sier leder Sigrid Aarland Nyhus ved barnehagen.

Lov

Ordningen har eksistert siden 2004, da barnehagen søkte Kristiansand kommune om lov – og fikk det. Nå vil barnehagens Grimstad-avdeling gjøre det samme og har levert inn søknad til kommunen.

Formelt kalles ikke dette et barnehagetilbud, selv om det arrangeres i en barnehage og ansatte i barnehagen er der om natten.

— Dette er et velferdstiltak, og vi spør ikke foreldrene hva de skal bruke fritiden sin til, sier Aarland Nyhus.

Det koster 250 kroner per barn som dekker mat og overnatting. En pedagog og en annen ansatt i barnehagen er til stede hele natten. Eventyrlesning, pizzaspising og annen hygge står på programmet.

— Dette gir meg anledning en gang i måneden til for eksempel å studere uten ungebråk, eller bare ha en rolig aften med kona, sier mastergradsstudenten Moseid-Vårhus.

For ålesunderen Molnes betyr det at hun kan reduserer masingen på de få familiemedlemmene som fins i Kristiansand, og få seg fri uten å føle at noen blir belastet. Hun er alenemor og studerer til å bli sykepleier.

Trygt

— Jeg føler det veldig trygt å la Mathias være her. Han går her til vanlig og kjenner omgivelsene og personalet, sier Molnes.

Aarland Nyhus har sett foreldre så takknemlige over dette tilbudet at de har grått. Særlig dem uten sosialt nettverk rundt seg.

— Når vi henger opp påmeldingsliste, tar det aldri lang tid å få den fylt. Mye raskere enn lister til dugnad, for eksempel, tøyser hun.