MARNARDAL: – Jeg synes at det var litt frekt. Det har pågått over flere år, så nå var vi lei, sier Tor Olav Ausland, til fvn.no.

I seks år på rad har han måttet finne seg i at uvedkomne har tatt seg inn på skogseiendommen hans ved Røyrvann mellom Søgne og Øyslebø og forsynt seg med juletrær før advent. Samtlige furutrær er blitt sablet ned fra det som skulle bli en allé langs vannet, som familien selv plantet for ti år siden. Den gang i håp om at den med tiden skulle vokse seg stor og fin.

I stedet har den på mystisk vis bare blitt mindre og mindre, med færre og færre trær. Ti-femten trær er blitt redusert til to på seks år.

Samme metode

Ausland selv er ikke i tvil om at det er de samme personene som står bak de årlige juletreforsvinningene fra eiendommen.

– Metoden har vært den samme hvert eneste år, forteller han.

Nemlig at hvert år i helgen før advent har noen forsynt seg med ett eller flere furutre langs vannet. Nå står det bare to trær tilbake etter at et par furuer forsvant nok en gang forduftet på høylys dag.

– Vi hadde familieselskap på søndag og da spøkte vi med hverandre og sa «nå stjeles det et juletre», forteller han.

Hvert år i seks år har furutrærne forsvunnet en etter en. Nå mener eieren å ha funnet årsaken til juletreforsvinningen fra eiendommen hans. Foto: Lars Hoen

Fanget opp av jaktkamera

Denne gangen ble de ubudne gjestene fanget opp av et av sønnens mange jaktkamera som er montert i skogsområdet for å registrere dyr. Til sin store forbauselse oppdaget Ausland at tyvene ikke var helt som han hadde forestilt seg. De viste seg nemlig å være et eldre par, som Ausland selv anslår å være i 70-80 års alderen.

Utstyrt med stikksag og en porsjon frekkhet, forsyner de seg med ett furutre fra stien som leder til skogs— og hytteområdet som ligger like ved veien. Fvn.no har sett bildene som viser et eldre par i det de går inn på den lille stien med stikksag og deretter forsvinner fra stedet med et furutre under armen.

– Overrasket

– Jeg ble veldig overrasket da jeg så på bildene og så at det var eldre folk, sier Ausland, som også har fått seg en god latter midt oppi det hele.

– Vi har ledd godt av det. Det er jo bare en fillesak, men jeg synes at det handler om respekten for mitt og ditt. Hvis de bare hadde spurt, så skulle de fått så mange juletre de bare ville, men ikke akkurat i den alleen vi hadde plantet, sier Ausland.

– Du tror ikke de kan ha handlet i god tro?

– Nei, i den alderen vet folk sånt, svarer han.

Etter å ha fanget opp paret på bildene, skrev han et leserinnlegg i Fædrelandsvennen 29. november, hvor han henvender seg til de to. Der spør han seg hvordan de kan ha samvittighet til å ha et stjålet juletre stående hjemme.

Trærne framstår nå i varierende høyde etter at noen har forsynt seg av det som skulle bli en furuallé langs Røyrvann mellom Søgne og Øyslebø.Trærne står i et skogsområde, godt synlig fra veien. Foto: Lars Hoen

– Straff nok

– De har sikkert både barnebarn og oldebarn. Hva sier de til dem? Eier de ikke respekt for mitt og ditt, skriver han.

Til tross for at familien har sett trærne sakte, men sikkert forsvinne foran øynene på dem, har han ingen planer om å anmelde forholdet.

– Nei, det nytter ikke, men jeg tror de får straffen sin nå.

Nå oppfordrer han de som står bak til like godt å krone verket og forsyne seg med de to siste trærne. Selv lover han å være behjelpelig med å skaffe dem nye trær fra eiendommen sin, hvis de bare står fram.

– Å ja da. De kan ta de to siste, så er vi ferdig med det. Deretter skal jeg finne en annen plass på eiendommen hvor de kan kutte seg fremtidige trær. Jeg er nokså raus sånn, smiler han.