KRISTIANSAND: Like over klokka ti om formiddagen tirsdag 16. februar stormet to menn inn i butikken til Urmaker Askeland i Markensgate. Med hammer og metallrør ble utstillingsmontre knust, og det ble stjålet klokker til en samlet verdi av 1,4 millioner kroner.

19-åringer

— Politiet kan bekrefte at to personer er pågrepet. Begge er 19 år gamle og bosatt på Østlandet. Den ene er av irakisk opprinnelse, men har bodd i Norge i åtte år. Den andre er finsk statsborger. Begge er fengslet med med brev- og besøkskontroll og andre restriksjoner. Derfor kan heller ikke politiet fortelle noe mer om saken foreløpig, sier politioverbetjent Geir Hansen til Fædrelandsvennen.

Vitner fortalte både til politiet og Fædrelandsvennen etter klokkeranet 16. februar at de to mennene kom stormende inn i butikken, og at det ble masse bråk da de startet å knuse utstillingsmontrene inne i forretningen. Begge ble av vitner anslått til å være cirka 20 år. Alderen på de siktede er altså 19 år.

Straks etter ranet løp de to mot en ventende bil som stod parkert utenfor Dampbageriet i Rådhusgata. Bilen ble kort tid etter ranet gjenfunnet i Jegergata på Grim. Den var stjålet i Follo 6. desember i fjor.

Prioritert oppgave

— Etterforskningen av dette ranet har vært en prioritert oppgave for oss, forteller overbetjent Hansen. – Underveis i vårt arbeid ble to personer fra Østlandet mistenkt. I forrige uke var fire etterforskere fra Kristiansand politistasjon på Østlandet hvor vi arbeidet sammen med det lokale politi. Torsdag ble den første pågrepet og brakt til Kristiansand. Han ble varetektsfengslet for fire uker lørdag. Fredag pågrep vi den andre, og han ble fremstilt for varetektsfengsling i går. Tingretten har gitt politiet medhold i at det er skjellig grunn til å mistenke de to for å ha stått bak klokkeranet, fremholder Hansen.

De tre litauerne som er varetektsfengslet og siktet for det andre ranet hos urmaker Askeland er avhørt en gang, og alle nekter for befatning med ranet. Politiet venter på enkelte tekniske undersøkelser i saken før nye etterforskningsskritt iverksettes.

Urmaker Askelands forretning i Markensgate er ranet to gange ri år. Første gang 16. februar. Andre gang 10. mars.

To personer er siktet for det første ranet. Tre er siktet for det andre. Alle er varetektsfenglset.