Samferdselsdepartementet godkjente nylig en ny skiltforskrift med flere nye skilt som skal settes opp langs veiene på nyåret. Ett av disse er et nytt stoppskilt som skal hindre kjøring i motsatt kjøreretning.

Allerede på nyåret kan skiltene dukke opp, men de kan trolig ikke sees i Agder på en stund.

— Jeg har ikke fått beskjed om at vi skal sette opp noen av disse i vår region, sier Lars Helge Rasch, informasjonsmedarbeider i Statens vegvesen Region sør, til fvn.no.

— Vi bytter dem bare ut når det er naturlig med skiltfornying, samt på nye strekninger, sier Reidar Jørgensen i Statens vegvesen.

Rødt betyr stopp

En arbeidsgruppe fra Statens vegvesen og politiet leverte for ett år siden en rapport der de hadde kartlagt tilfeller av og ulykker i forbindelse med kjøring i feil kjøreretning. Reidar Jørgensen i Statens vegvesen Region sør i Vestfold var en av de som var med i arbeidsgruppa.

— Rødt betyr "stopp", og man tenker på rødt lys. Derfor anbefalte vi rød bakgrunn, sier Jørgensen til fvn.no.

Han mener problemet med kjøring mot kjøreretningen er størst blant eldre sjåfører.

— Det globale problemet med kjøring mot kjøreretningen er at flere og flere har sertifikatet lengre og lengre, sier han.

Prosjektleder Kjersti Bakken legger til at kjøring mot kjøreretningen også kan skyldes stress.

— Stressede sjåfører er ofte personer som ikke finner fram til reisemålet sitt og som derfor gjør kritiske feil. Sjåfører i mental ubalanse eller i rus kan også foreta slike feilhandlinger. I tillegg er deler av trafikkmiljøet blitt komplisert med blant annet flere av- og påkjøringsramper, sier hun i en pressemelding.

Det nye skiltet skal settes opp "motsatt vei" slik at det kun er synlig for trafikanter som allerede har begynt å kjøre i feil kjøreretning. Skiltet er, ifølge veivesenet, bare ett av flere tiltak som skal hindre kjøring i motsatt kjøreretning.

Mange tilfeller i Agder

Fra 2002 til 2009 ble det registrert tre tilfeller av kjøring mot kjøreretningen i Agder, ifølge arbeidsgruppas rapport. I to av tilfellene ble personer skadet.

Det første tilfellet skjedde om formiddagen 14. juli 2005 på E 18 ved Varoddbroa i Kristiansand. "Snudde på E18 og kjørte 350 meter i feil kjørebane før kollisjon med bil. Han hadde kjørt feil i Vigeområdet, snudde og lette etter ”hull i autovernet” for å komme seg tilbake til riktig kjørebane," heter det i rapporten. En 81 år gammel mann ble lettere skadet.

Om kvelden 5. april 2009 skjedde det en ulykke på E 39 ved Mones i Mandal. "Sjåfør kjørte ut fra bensinstasjon på Mones og ut på tofelts E 39 i feil retning. Han oppdaget for sent at han kjørte i feil kjørefelt og kolliderte etter 300 meter med annen bil," står det i rapporten.

Det siste registrerte tilfellet i Agder skjedde om ettermiddagen 18. september på E 39 i Hannevika i Kristiansand. En person skal da ha kjørt vestover i østgående kjørebane ved Esso-stasjonen. Sjåføren ble ikke funnet.

Fvn.no har imidlertid registrert flere tilfeller:

  • Om kvelden 2. april i år skal en bilist ha kjørt i feil kjøreretning på E 18 mellom Harebakken og Stoa. Det oppsto ingen personskader.

  • Natt til tirsdag 18. april i år skal en bilist ha kjørt i feil kjøreretning på E 18 like øst for Lillesand, men bilisten ble ikke funnet.

  • 3. oktober i fjor kjørte en bilist på flukt fra politiet i motsatt kjøreretning på E 18 i Grimstad etter gisseldrama

  • Natt til torsdag 12. august i fjor kjørte et vogntog i feil kjøreretning i Baneheitunnelen i Kristiansand, men ingen ulykke oppsto

  • 27. mars i fjor ringte en bilist til politiet og trengte hjelp for å komme på rett kjøl etter å ha havnet i feil kjørefelt ved Baneheitunnelen i Kristiansand

  • 26. desember 2009 kolliderte en bil med en buss på Vesterveien etter at bilisten hadde lagt seg i motgående kjørefelt Valgte motgående felt inn på Vesterveien

  • 18. september 2009 kjørte en bilfører mot kjøreretningen på E 39 i Hannevika i Kristiansand

  • 11. juli 2008 havnet en bilist i feil kjøreretning på Varoddbroa i Kristiansand. Ingen kom til skade.

  • 2. mai 2007 kom en bil over i motsatt kjøreretning på E 18 ved Rona, og kolliderte med to biler.

  • 16. mars 2007 kjørte en bilist i feil kjøreretning i Vestre Strandgate i Kristiansand.

  • I november 2006 skjedde det to ganger i løpet av kort tid at trailere kjørte mot kjøreretningen på E 39 i Hannevika

  • 14. juli 2005 kjørte en bilist over Varoddbroa i Kristiansand i feil retning. Den eldre sjåføren endte på legevakta

  • 28. mai 2006 kjørte en bilist over Varoddbroa i Kristiansand i feil kjøreretning

Slik ser det ut, skiltet som kommer opp langs norske veier fra nyåret av. (FOTO: Statens vegvesen)
Dette skiltet er utgått og skal byttes ut når det er naturlig med en skiltfornying. Foto: Arkivfoto