MATTILSYNET: Seniorinspektør i mattilsynet Vest-Agder, Siri Stavsholt Bujordet, under møtet om E.coli-smitte på Venensla legesenter mandag.
NØYE VASKING: Pedagogisk leder Petter Hulløen var en av de mange ansatte i barnehagen som søndag trådte til for å vaske lekene Foto: Kristin Ellefsen

VENNESLA: — Det kan være mange smittekilder. Det kan dreie seg om mat eller drikke, men foreløpig har vi ingen anelse om hvor smitten kommer fra, sier kommunalsjef for oppvekst, Kristin Robstad, til Fædrelandsvennen.

Det var like før helga at det ble påvist E.coli-smitte hos to barnehagebarn i Vennesla. Begge har plass i den kommunale barnehagen Smååsane. Ingen av barna har vist alvorlige sykdomstegn. Ifølge Robstad skal et av barna være tilnærmet frisk. Mandag ettermiddag fikk Robstad svar på de fire første prøvene. Alle disse var negative.

Bedt om å varsle

Helsetjenesten har kun fokus på barnehagen i Smååsane ettersom det ikke er indikasjoner på at barn i andre barnehager er smittet. Kommunen har imidlertid informert samtlige skoler og barnehager i kommunen om den alvorlige situasjonen.

— Skolene og barnehagene er bedt om å være på vakt. Dersom det oppdages tilfeller med magesmerte eller diaré, ber vi dem snarest varslet kommuneledelsen, sier Robstad.

I helga ble det tatt totalt 20 prøver på legevakta i Vennesla. I tillegg til barn har også de ansatte ved Smååsane avlagt prøve. Svarene på de første prøvene vil trolig være klare i løpet av mandag kveld, mens de fleste prøvesvarene vil være klare tirsdag kveld.Kommuneledelsen og barnehagen møtte i dag Mattilsynet på helsehuset i Vennesla. Der ble de informert om hvordan de bør forholde seg til situasjonen.

Intervju med familien

Ifølge Robstad er det foretatt intervju av familien til det første barnet som fikk påvist smitte. Det vil bli foretatt intervju av den andre familien i løpet av dagen.

MATTILSYNET: Seniorinspektør i mattilsynet Vest-Agder, Siri Stavsholt Bujordet, under møtet om E.coli-smitte på Venensla legesenter mandag.

Barnehagen har informert Mattilsynet om hvilke matvarer de har servert barna den siste tiden. Det er ingenting som tyder på at smittekilden finnes i denne maten.Dersom det skulle dukke opp ytterligere smittetilfeller hos barn i Smååsane vil det bli aktuelt å stenge ned hele eller deler av barnehagen. Barnehagen har 90 plasser fordelt på fem avdelinger.