KRISTIANSAND: Legen ble stoppet av politiet på Østerveien onsdag 4. juli sent på kvelden. En halvtime etter pågripelsen ble promillen målt til 1,68. Politiet ba om at det ble gjennomført en personundersøkelse av mannen. Denne konkluderte med at legen var egnet for et såkalt promilleprogram, som i kombinasjon med betinget fengsel er rettet mot personer som har rusproblemer.

Påtalemyndigheten mente at betinget fengsel i 18 dager, promilleprogram og 217.000 kroner i bot var den rette reaksjon.

Tingretten ikke enig

Dette var ikke Kristiansand tingrett enig i. Retten viser til at det ved promille på 1,2 skal reageres med ubetinget fengsel, og at betinget kan kombineres med et «promilleprogram» for personer som har et alkoholproblem.

Retten understreker at den ikke kan se at legen tilhører den gruppa som har behov for et promilleprogram.

«Det fremgår av personundersøkelsen at siktede ikke har noe problematisk forhold til alkohol. Det er heller ingen opplysninger der om at siktede i utgangspunktet har noe problematisk forhold til bilkjøring og alkohol. Heller ikke i rettsmøtet er det fremkommet noen opplysninger som skulle tilsi dette. Retten finner etter dette at siktede ikke er i målgruppen for ruspåvirket kjøring», heter det i dommen fra tingsrettsdommer Ben Fegran.

Uten lappen i to år

Saken gikk som tilståelsesdom, og da er det bare en dommer som tar avgjørelsen.

Retten har i forbindelse med boten tatt utgangspunkt i at den skal være halvannen ganger brutto månedslønn. Boten er derfor redusert fra påtalemyndighetens forslag om 217.000 kroner til 160.000 kroner.

I tillegg til bot og ubetinget fengsel, må legen være uten førerkort i to år og ta fullstendig ny prøve.