OSLO: — Vårt mål er å fremme proposisjonen i løpet av høstseksjonen, sier Sagbakken.

— Jeg håper vi klarer å holde den fremdriftsplanen, men jeg kan ikke garantere dette. Det er et stramt tidsløp, og vi har som mål å bli ferdig før jul. Men det viktigste er at vi får en god saksbehandling og gode vurderinger.

Sagbakken ser behovet for å få saken unna, men åpner altså for at saken kan drøye til over nyttår.

— Jeg er heller ikke kjent med når regjeringen internt skal diskutere denne saken, sier Sagbakken.

Torsdag har kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) invitert ordførerne i Evje og Hornnes, Lillesand, Iveland og Birkenes inn til et møte i departementet. Hun ber også om at fylkesordførerne i Aust-Agder og Vest-Agder møter, samt representanter fra fylkesmannsembetene. En time er satt av til delegasjonen fra Agder.

— Jeg regner ikke med at vi får noen signaler av Navarsete, men jeg håper vi får noen tanker om hvilke muligheter som ligger der, sier Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp).

Hun får støtte av Lillesand-ordfører Arne Thomassen (H), som heller ikke tror man får noen signaler om resultat under møtet.

Både Mykjåland og Thomassen er opptatt av tempo i prosessen og peker på at saken berører nominasjonsprosesser og andre ting.

— Jeg vet ikke om det er så mye mer å si, vi får håpe ministeren kommer, sier Thomassen som var til stede på et møte mandag der Navarsete ikke kom på grunn av sykdom.

— Jeg vil benytte møtet med ministeren til å prate om at dette ikke er en omkamp om ett Agder, men en viktig sak for oss i Iveland, sier Mykjåland.

Hun peker på at Iveland allerede på 60-tallet søkte seg mot Vennesla og Kristiansands-regionen, men ble stoppet av fylkesgrensen.

— I tillegg er det viktig å dra fram argumentene fra knutepunkt-kommunene.

Lillesand, Iveland og Birkenes arrangerte for ett år siden folkeavstemning om fylkestilhørigheten. Det gjorde ikke Evje og Hornnes, som er den fjerde søkekommunen. De signaliserte i sin søknad at de skal arrangere en folkeavstemming etter at prosessen er ferdig.

Det godtar ikke departementet. I et brev har de bedt kommunen klargjøre dette. Kommunestyret i Evje og Hornnes vedtok denne uka at de skal arrangerer en folkeavstemning, men hvis ikke dette går, opprettholder de sin søknad.

— Prosessen er ikke slik at kommunestyret kan vurdere denne saken på nytt etter at Stortinget har sagt sitt, sier statssekretær Sagbakken.

— Derfor har vi forlangt en avklaring fra kommunen. Stortinget kan ikke vedta overføring hvis kommunen opprettholder kravet om folkeavstemning.