TIL POLET: Det holder ikke å dekke til tobakken, mener Preben Aavitsland. Få salget inn på polet-og bare der, er hans klare råd til den nye helseministeren. Foto: SCANPIX

— Det å legge større begrensninger på salget av en giftig vare som tobakk, er svært fornuftig. Alle som er opptatt av folkehelsa må være enige i det, sier Preben Aavitsland , tidligere avdelingsdirektør i

preben aavitsland.jpg

Folkehelseinstituttet, nå frilans forsker.

Sparer liv

Den soleklare beskjeden kom direkte til nybakt helseminister Jonas Gahr Støre i en twittermelding: "Flytt tobakksalget til Vinmonopolet. Og bare der. (Stopp også taxfree-salget.)", skrev folkehelse-eksperten til Støre. Aavitsland er også klar i sin begrunnelse.

— Dette sier jeg for å bidra til å redusere tobakksbruken i Norge og dermed spare mange liv. Det har vært en bekymring over lang tid at ungdom som er for unge får kjøpt tobakk i mange butikker. Alderskontrollen er ikke god nok. Derfor må salget inn på vinmonopolet, sier Aavitsland.

Han er ikke redd for reaksjonene på forslaget.

— Alle som er opptatt av folkehelsa ville synes det var fint å få gjennomført dette. Alle som prøver å slutte å røyke ville synes det var fint. Men folk som absolutt vil fortsette å røyke, ville selvsagt ikke likt om forslaget mitt gikk gjennom, sier Aavitsland.

Taxfree forsvinner

Han mener den andre delen av twittermeldingen, avskaffing av taxfree-salget, er mer realistisk på kort sikt enn tobakk på polet.

— Taxfree-salget er noe de greier seg fint uten i resten av Europa. Det bør vi også klare oss fint uten. Hele taxfree-ordningen kommer til å opphøre om få år. Ingen partier tør å avskaffe dette før valget, men ordningen kommer til å bli fjernet etter valget, uansett hvem som kommer i regjering, mener Aavitsland.

Og da mener han taxfree-salget i sin helhet, også for alkohol. Tobakken inn på Vinmonopolet tror han tar lengre tid.

— Jeg vil tippe det tar 10-15 år før vi ser tobakk i Vinmonopolet. Vinmonopolets stilling vil bare bli styrket fremover, mener han.

Støre svarer ikke

— Hva vil være effekten av tobakk på polet og ingen taxfree?

— Forhåpentligvis ville en fått slutt på salg av tobakk til ungdom. Da ville vi hatt færre ungdommer som begynte å røyke. Det er en kjempeviktig effekt, for blir en først avhengig som ungdom, er en som regel avhengig i flere tiår. Derfor er det viktig å stanse rekrutteringen av nye røykere. Det mener jeg bare vi kan oppnå i Vinmonopolet.

— Du mener altså at Vinmonopolet er bedre til å kontrollere alderen enn butikkene?

— Ja, jeg mener de er mye bedre, sier Aavitsland.

— Har du fått respons fra Støre etter twittermeldingen din?

— Nei, jeg har ikke det. Han har nok andre ting å stelle med for tiden, tror Aavitsland.