FLERBRUKSROM: En flyttbar vegg skiller Hånes frikirke sine lokaler fra flerbrukshallen i bygget. Når veggen skyves bort, kan salen romme nærmere 600 mennesker. Foto: Tormod Flem Vegge
FELLES BYGNINGSMASSE: Hånes frikirke har fått sin egen fløy, i bygningsmassen hvor også Solkollen barnehage Hånes holder til. Foto: Tormod Flem Vegge
MYE PLASS: Det er plass til 230 mennesker i Hånes frikirke sin nye fløy, men 600 hvis flerbruksdelen kobles til salen. Ildsjel Arnfinn Haugland (til venstre) og hovedpastor Yngve Kolltveit er fornøyde med at de etter 20 år har fått sine egne lokaler. Foto: Tormod Flem Vegge

KRISTIANSAND: — Jeg har hatt en drøm i 20 år om at vi skulle få vårt eget bygg. Jeg har sagt at før jeg dør, så vil jeg se ei frikirke på Hånes, forteller Arnfinn Haugland.

Vi møter Haugland i drømmen hans, i lokalene til Hånes frikirke. Menigheten har fått egne lokaler i en fløy av Solkollen barnehage Hånes, en splitter ny barnehage i bydelen.

Startet på 90-tallet

På begynnelsen av 90-tallet besto menigheten av rundt 30 personer fra Hånes, hovedsakelig vennepar som hadde samlinger i hjemmene sine. Først i 1997 ble menigheten offisielt til Hånes frikirke. Gudstjenestene ble holdt i gymsalen på Hånes skole.

— Lokalene manglet. Jeg har følt det som om vi har bodd i telt. Det er helt fantastisk at vi nå har fått egne lokaler. Jeg må klype meg i armen og spørre meg om det er sant, sier Haugland, som er en av ildsjelene bak prosjektet.

— Drømmen er oppfylt, men nå starter jobben: Lokalene skal fylles. Jeg drømmer om temakvelder og fotballturneringer, fortsetter han.

Menigheten har nå rundt 200 medlemmer.

- Behov for kirke

Yngve Kolltveit mener det er behov for den nye kirken på Hånes.

— På Lauvåsen blir det etter hvert 3000 nye mennesker, og det er 4500 innbyggere på Hånes, påpeker han.

— Som menighet er vi kalt til å bety en forskjell i bydelen, til å forkynne Guds kjærlighet i ord og handlinger. Mange i byen tar avstand fra menigheter og kristne, men det er få som tar avstand fra Gud.

— Hva mener du med det?

— Mange har et feil bilde av Gud. Vi ønsker å bidra til å gi et riktig bilde av Gud, ved å formidle Guds kjærlighet med ord, samt gjennom å stille opp for bydelen vår, sier pastoren.

Flerbrukslokaler

Bakerst i menighetens egen fløy, hvor det er plass til 230 mennesker, er det en skillevegg. Når skilleveggen skyves bort, åpner det seg opp et større flerbrukslokale. To såkalte teleskoptribuner, med plass til 240 mennesker, kan foldes ut i rommet. I tillegg er det plass til 100 stoler i rommet. Flerbrukslokalet, samt menighetens fløy, gir plass til nærmere 600 mennesker.

— Hånes trenger ei storstue. Vi ønsker også å være et flerbrukslokale for hele bydelen. Blant andre Hånes skole har planer om å benytte lokalene til større arrangementer, forteller Kolltveit.

18 millioner kroner

Hånes frikirke eier 20 prosent av bygget hvor også Solkollen barnehage holder til. Delen har kostet menigheten 18 millioner kroner. I løpet av et par år har medlemmene i menigheten samlet inn åtte millioner kroner, noe som gjør at 10 millioner kroner av lånet til bygget gjenstår.

— Vi har bidratt med hjelp til katteutstilling, pakket fyrverker og mye annet for å samle inn pengene, skyter Haugland inn.

Åpningshelg

I helga åpner de nye kirkelokalene. Da inviterer menigheten befolkningen til fest i tre dager, med god mat, konserter og ulike arrangementer.

— Vi ønsker befolkningen på Hånes velkommen til å feire det nye bygget, sier Kolltveit.