AGDER: — Jeg vil absolutt anbefale helse- og sosialfag. Det åpner flere muligheter, og utsiktene til å få jobb er forholdsvis gode, mener Mette Jakobsen.

Sammen med sambygdingen Silje Egenes går den snart 17 år gamle kvindølen dette året grunnkurs helse- og sosialfag ved Kvinesdal videregående skole. Fra høsten har hun søkt seg videre på helsefag, mens venninnen har valgt et programfag som senere kan gi henne en jobb i barnehage. Jentene er glade de slipper å reise ut av bygda for å gå på skole, men hadde gjerne sett at flere enn 2 av årets 30 Vg1-elever på helse- og sosialfag hadde vært gutter.

Den gode søkningen gjør at det for første gang trolig blir opprettet en tredje Vg1-klasse i helse- og sosialfag ved Kvinesdal videregående skole. Rektor Mats Alvheim tror helse- og sosialfag tiltrekker seg en del søkere som finner programfaget studiespesialisering (tidligere allmenne, økonomiske og administrative fag) litt for tøft. Han understreker at elevene på helse- og sosialfag har muligheten til å ta et på påbyggingsår for å få studiekompetanse senere.

Flere vinnere

I Vest-Agder har også programfaget musikk, dans og drama 25 prosent flere søkere enn i fjor, mens 23 prosent flere enn i fjor har Vg1-naturbruk som sitt førstevalg. Studieretning ved de offentlige videregående skolene i Vest-Agder har 7 prosent flere søkere. Studieretning er med sine 829 søkere til Vg1 også det klart mest populære programfaget. Til sammenligning var det i Vest-Agder 320 søkere til helse- og sosialfag og 223 til elektrofag.

Taperne

Mens ungdom strømmer til helse- og sosialfag nærmest flykter de fra programfagene restaurant- og matfag, service og samferdsel og bygg- og anleggsteknikk, der nedgangen i antall søkere i forhold til i fjor er henholdsvis minus 22, minus 16 og minus 9 prosent.

Utradisjonelt

I Aust-Agder har antall gutter som har søkt helse- og sosialfag i Aust-Agder økt fra 18 i fjor til 42 i år. På den andre siden har antall jenter som har søkt studieretningene bygg- og anleggsteknikk og teknikk- og industriell produksjon økt fra 12 til 24. Rådgiver Elisabeth Christiansen gir flere prosjekt som fylkeskommunen har hatt for å få unge til å velge utradisjonelt, æren for økningen.

— I Aust-Agder er det stor oversøkning til elektrofag, dans/drama og medier/kommunikasjon. Det er i år noen flere søkere til bygg/anlegg, mens færre har søkt om plass på restaurant og matfag. Vi regner med at dette kan gi endringer i klasseoppsettet i forhold til i fjor, men det blir først klart etter behandlingen i fylkestuvalget 11. mai, sier Karen Grundesen ved utdanningsavdelingen i fylket.