KRISTIANSAND: – En storskole med 800 elever på samme tun vil påvirke elevene og miljøet. Vil lærerne klare å holde oversikten over alle sammen? Desto større grupper, jo større er risikoen for at elever forsvinner i mengden. Lærerne har høy kompetanse og vil fortsatt ha eleven i fokus, men jeg frykter at situasjonen blir mer uoversiktlig for oss, sier inspektør Arne Haugland ved Havlimyra skole på Justneshalvøya.

Ifølge elevundersøkelsen er trivselen i Kristiansandsskolen høyere enn nivået nasjonalt.

Våren 2012 oppga 92,3 prosent av elevene på 7. trinn at de trives godt eller svært godt på skolen. 86,3 prosent av elevene på 10. trinn trives godt eller svært godt.

Hyggelige lærere

Spesielt oppgir elevene at de trives godt med lærerne. De synes lærerne er hyggelige, og gir dem lyst til å lære. Elevene setter pris på at lærerne bygger gode relasjoner. Elevene ønsker å bli sett, hørt og respektert.

Oppvekstdirektør Arild Rekve forsikrer at større skoler ikke skal redusere elevenes trivsel.– Uteområdene blir lagt til rette slik at elevene deles inn i mindre grupper. Forslaget om større skoler gir ingen endring i elevtallet per lærer. Gode relasjoner mellom elever og lærere er usedvanlig viktig. Slik skal det fortsatt være, det er kun selve skolestrukturen vi vil endre, sier Rekve.

Lite mobbing

Fravær av mobbing er svært viktig for elevene. Våren 2012 svarte 93,2 prosent av elevene på 5.-10. trinn i Kristiansand at de "ikke blir mobbet i det hele tatt" eller at "de blir mobbet en sjelden gang".

Også fravær av mobbing ligger høyere i Kristiansand enn nivået nasjonalt.

– Mobbing kan ødelegge livet til en elev, så dette skal vi fortsatt jobbe godt og systematisk med. Det finnes ingen forskning som sier at det er mer mobbing på større skoler, sier Rekve.

Inspektør Arne Haugland tviler på at endring i skolestrukturen vil lønne seg økonomisk i det lange løp.

– Dersom elever faller utenfor, er dette å skyve økonomiske problemer foran seg. Jeg mener vi er best tjent med normale skolestørrelser fremfor gigantskoler. Det er lite hensiktsmessig å eksperimentere med elevenes trivsel, sier Haugland.

Rådmannens forslag til budsjett som ble lagt fram onsdag, viser at rådmannen vil ha slutt på dyre småskoler, og heller samle 800 elever i en storskole på Havlimyra. Justvik skole foreslås nedlagt.