OSLO: — Min klient erkjenner ikke straffskyld overhodet. Vi bestrider ikke kvantumet og at hun var en kurer. Det vi bestrider er at hun var kjent med eller burde vært kjent med at det var stoff i kofferten, sa Bore.

Bore la i sin innledning vekt på at 21-åringen akkurat hadde fylt 18 år da hun reiste sammen med sine to venninner til Bolivia for tre år siden.

- Romantisk relasjon

— I retten har flere av aktørene omtalt dem som jenter. Den yngste var under 18 år. Min klient var en førstereisjente i ordets rette forstand. Hennes totale mangel på livserfaring ble avgjørende, fortsatte Bore.

Han la til at han kom til å presentere omstendigheter før og etter reisen som vil kaste lys over skyldsspørsmålet.

— Min klient hadde en sterk romantisk relasjon til Brendemo Hagen. Det var bakgrunnen for at de dro. De skulle dra sammen og dette var det eneste formålet med turen for min klient. I tillegg trodde hun at de skulle til Spania og var aldri forespurt å være med til Bolivia, sa Bore.

Bore viste til at 21-åringen og Brendemo Hagen bodde på et hotellrom, mens Madeleine Rodriguez og hennes to år gamle datter bodde på et annet.

Familien til stede

— Madeleine var fire år eldre enn de andre jentene. Vi legger til grunn at det var hun som ledet denne kurerturen, sier Bore.

21-åringens mor og besteforeldre var til stede da retten ble satt mandag. Ingen av dem ønsket å uttale seg til pressen i særlig grad. Moren sier imidlertid til fvn.no at hun synes det er godt å være i gang. Før rettssaken uttalte 21-åringen selv at hun tror folk skjønner at hun er ført bak lyset.

Påtalemyndigheten mener derimot at 21-åringen visste eller hadde en sterk mistanke om at det var kokain i koffertene. De har derfor tiltalt henne for forsettlig å ha forsøkt å smugle 22,4 kilo kokain til Norge.

Begge kvinnene som ble domfelt i Bolivia skal etter planen forklare seg som vitner via videolink. Brendemo Hagen rømte fra Bolivia i juli og det er fremdeles uklart hvor hun her. Rodriguez er nå den eneste av de tre som fortsatt sitter fengslet. I overkant av 40 personer skal vitne under den fire uker lange rettssaken, blant dem flere som befinner seg i Bolivia.