KRISTIANSAND: – Vi snakker altså om historiens nest største oljefunn i Norge. Helt fantastisk. Det er klart det vil bety mye for bransjen og Sørlandet i mange år fremover.

– Går ikke kontraktene til oss i Aker Solution, er det ofte National Oilwell på nabotomten som stikker av med dem. Dvergsnes eller Korsvik, liksom. Uansett Sørlandet, sier administrerende direktør Thor Arne Håverstad i Aker MH, som sysselsetter rundt 1200 på Dvergsnes.

Perlehumør

Kollega Frode Jensen, viseadministrerende direktør og øverste sjef for 1600 National Oilwell Varco-ansatte, har samme budskap.

– At Adlous Major/Avaldsnes i Nordsjøen er dobbelt så stort som antatt, er bare en kjempenyhet, som helt sikkert vil bety mye for mitt selskap og Sørlandet, sier han.

Egentlig hadde Jensen og Håverstad lyst til å bli avbildet sammen i går, for å understreke viktigheten av det som nå oppdages på norsk sokkel. De fant imidlertid aldri et matchende tidspunkt. Begge er i perlehumør og varsler år med vekst og fremgang.

Stor optimisme

De leder hver sin verdensledende bedrift. De konkurrerer beinhardt om oppdrag – men utgjør et samlet og stort kompetansemiljø – som nå trolig vil ta nye skritt fram og opp. For hundrevis av underleverandører over hele landsdelen er det gode nyheter. Det handler om tusenvis av arbeidsplasser.

– Det er allerede en kraftig øket optimisme i oljenæringen. Denne siste nyheten fra Nordsjøen betyr en ny generasjon med oljeutvinning i Nordsjøen. At det vil dryppe betydelig med oppdrag til leverandørindustrien på Sørlandet er sikkert, sier Håverstad.

Jensen snakker om kapasitet på verdensbasis. Nye oljefelt til havs skaper alltid økt behov for rigger og boreteknologi, men funn i Nordsjøen er likevel spesielt gunstige for de to globale bedriftene.

– Kravene i Nordsjøen er meget strenge. Det er ikke bare å flytte rigger fra andre steder. Det åpner ekstra muligheter for oss, sier han.

Hurtigtogsfart

Håverstad sier det om et halvt år vil være ganske mange som jobber med å utvikle de nye prosjektene i Nordsjøen, også i Aker MH.

– Disse utbyggingene vil skje i hurtigtogsfart. Om få måneder vil man være i full gang med feltutviklingsstudier og utvinningsløsninger. I løpet av et par år skal det bores mellom 50 og 100 hull fra plattform eller innleide rigger. Så begynner den egentlige driften. Alt dette vil gi store ringvirkninger i vår landsdel og trygge eller øke sysselsettingen, sier Håverstad.

– Vi har allerede oppbemannet kraftig fordi vi ser lyst på fremtiden. Alt virker som det skal fortsette, sier Jensen.

Begge direktørene leder selskaper som har nok å gjøre fram mot 2013. Det passer dem utmerket å fylle opp ordrebøkene med noen milliardkontrakter i årene etterpå.