KRISTIANSAND: Streiken startet 28. mai, og siden forrige onsdag har 45.000 medlemmer av Unio, Fagforbundet, YS og Akademikerne vært i streik. Ved siden av Trondheim, Stavanger, Tromsø, Bodø, Bergen, Fredrikstad og Ullensaker, er Kristiansand hardest rammet. I sørlandsbyen er 2500 kommuneansatte i arbeidskonflikt. Om lag 2000 av dem er Unio-medlemmer og består i hovedsak av lærere/førskolelærere, sykepleiere og fagarbeidere. Grunnskolene er stengt. Det samme er de aller fleste barnehagene. I helse— og sosialsektoren er helsestasjoner stengt og den øvrige bemanningen på et absolutt minimum.

Likelønnsmarkering

Streiken er igjen en kraftig likelønnsmarkering i offentlig sektor. I lønnskampen mellom privat og offentlig sektor, er ansatte i sistnevnte gruppe taperen. De streikende mener arbeidskonflikten handler like mye om fremtiden – om rekruttering til yrker med stort, fremtidig behov for arbeidskraft. Og den handler om å bli verdsatt av arbeidsgiveren. I kommunal sektor er andelen kvinner over 75 prosent.

– Det er uhørt at en nyutdannet sykepleier, som gjerne er i etableringsfasen, skal ha startlønn på 310.700 kroner. Det er ikke en gang luselønn! fastslår Grete Sædberg, hovedtillitsvalgt i sykepleierforbundet Kristiansand.

Skremmer bort unge

Sædberg argumenterer med at høyskoleutdannede sykepleiere tjener 80 øre av hver krone andre tjener med tilsvarende utdanningslengde. Hun sammenligner i hovedsak med ansatte i privat sektor.

– Dagens lønnspolitikk virker heller ikke rekrutterende. Skal unge velge vårt yrke fremover, så må lønna gi dem et reelt alternativ. Streiken handler om fremtiden. Vi er en yrkesgruppe det er økende etterspørsel etter.

Tall fra sykepleierforbundet viser at startlønna for nyutdannede i kommunal sektor er på 310.700 kr og en topplønn på 353.700 kr med ti års ansiennitet. For spesialutdannede sykepleiere med fireårig høyskoleutdaning er topplønna 375.000 kr. Master utløser 402.000 kr.

Lærere krever 5000 kr

Skoleverket har hatt lavere lønnsvekst enn andre i kommunal sektor siden overføringen til KS i 2004. Det har vært en markant mindrelønnsutvikling sammenlignet med andre grupper i kommunal sektor de siste årene. Utdanningsforbundet mener utdanning skal lønne seg. Forbundet har totalt tatt 15.289 medlemmer ut i streik.

– Kravet vårt er cirka 5000 kroner i etterslep og vanlig lønnsutvikling. Staten fikk 3,5 prosent og tilbudet fra KS er på 3,3 prosent. Ingen ting tyder på at KS vil møte oss, men vi er i streikehumør og kan holde på lenge, l leder i Utdanningsforbundet Kristiansand, Arnulf Andersen.

84 mill. i streikebidrag

Ifølge Utdanningsforbundets tall har nyutdannede lærere med minimum tre års høyskoleutdanning en startlønn på 316.000 kr og en topplønn på 398.000. En adjunkt starter på 349.000 kr og slutter på 414.000 kr etter 16 år.

Storstreiken er nå inne i sin andre arbeidsuke. Unio skal ha brukt nær 84 millioner i streikebidrag, og kassa er i følge Unio-leder Anders Folkestad langt nær tom.