Og det bør man gjøre med god samvittighet. En grunn er at mer og mer forskning viser at vin, spesielt rødvin konsumert i relativt små mengder (2-3 glass per dag), virker forebyggende både på hjerte— og karsykdommer, diabetes, Alzheimers og forkjølelse. Ikke det at jeg mener man bør redusere vin til et medikament, men det er av og til godt å vite at man kan slå to fluer i et smekk.En annen grunn er at vinen er en integrert del av den jødiske og kristne påskehøytiden. I den kristne versjonen er vinen først og fremst manifestert gjennom Nattverden. Her velsignes brød, vann og vin, de sentrale elementer i et eldgammelt jødisk rituale med å samle familien. Nå finnes det mennesker som finner det faktum at Jesus drakk vin som en helt naturlig del av sin hverdag, ganske hardt å svelge. De får trøste seg med sin tro på at når Jesus først gjorde vann til vin, så bestemte han seg for den alkoholfrie sorten.I den jødiske høytiden står påskelammet - både som offer og som festmåltid - sterkt. Og til dette måtte man ha vin. Ved inngangen til påskehøytiden er det et gammelt jødisk rituale å drikke fire vinkrus, og vin - som velsignes - er en naturlig del av et hvert påskemåltid. Enda har jeg ikke hørt noen jøder, uansett hvor ortodokse de er, påstå at man gjerne kan nyte sin vin i alkoholfri form. Jeg er sikker på at det ville bli oppfattet som en spott mot urgamle tradisjoner. Ta heller med dere denne lille epistelen med den store, kristne filosofen Thomas Aquinas, som så sent som i det 13. århundre skrev følgende:Det hellige sakramente Nattverden kan bare utføres med vin fra vinstokken, for dette er viljen til Jesus Kristus som valgte vin da han forordnet dette sakramente og også fordi druevin på en måte er et bilde på sakramentets virkning. Med dette mener jeg åndelig glede, for det er skrevet at vin gleder menneskenes hjerte.Slike vise ord bør man ta med seg inn i høytiden, og så bør man koste på seg vin virkelig er i stand til å glede menneskenes hjerte. Jeg er nemlig ikke sikker på hvordan Jesus hadde likt å få servert bag-in-box.TO DEILIGE RØDVINER TIL PÅSKENS HVERDAGERChiaramonte Nero d'Avola 2000Nr.: 20029Pris: 88,60Kvalitet: 82 poengPris/kvalitet: ***()Det er ikke mange viner under 100 kroner som virkelig kan kalles gode matviner, men her har du et flott eksemplar av arten. Når du drikker den uten mat virker den ganske lett, med en ren duft i retning av syrlige, nesten kokte bær, og en smak av (kokte) kirsebær med en viss tørrhet og bitterhet i ettersmaken. Den viser sin varme opphavssted (sydlige Italia) gjennom sitt litt kokte frukt. Skal du servere den uten mat bør den luftes noen timer, det vil si at man bør skjenke den over på en karaffel. Men server den til lett mat av typen pizza, en pasta med tomatsaus eller en enkel - men svært vanskelig å kombinere med rødvin - tomatsalat med mozzarella, og vinen blomstrer opp. Vinen blir fyldigere, frukten kommer tydeligere fram, og bitterheten i ettersmaken blir bare en behagelig kontrast mot maten. Frisk ettersmak. Jeg setter en parentes rundt den siste stjernen, nettopp fordi dette er et røverkjøp som matvin, men kanskje ikke for den som bare vil ha en lettdrikkelig vin å kose seg med. Batique 2000Nr.: 13317Pris: 83,-Kvalitet: 82 poengPris/Kvalitet: *****Denne ganske unnselige vinen representerer intet mindre enn et drabelig godt kjøp, spesielt hvis du er glad det smaks- og aromaspekter som man ofte finner i en enkel, men god Bordeaux. I en blindsmaking skulle jeg veddet bort min mor på at dette var en Bordeaux, spesielt ut fra duften som preges av varm jord, et svakt støvete preg, og et fin nyanse av solbær. Stram i munnen, det vil si at det er tørrheten og syren som først legges merke til, i tillegg til en viss grønn tone (grønn paprika). Men i ettersmaken får vi et fint solbæraktig preg som balanserer tørrheten og syren på en fin måte. Overraskende strukturert og stilig vin til den lave prisen. Best av alt: Det er en ypperlig matvin til litt lettere kjøttretter (kalkun og kylling), men jeg tror jammen ikke jeg ville vært så veldig redd for å servere den til et godt stykke lammekjøtt.TO SOM HEVER NYTELSEN AV PÅSKELAMMETVilla Cafaggio Chianti Classico 2001Nr.: 11973Pris: 164,-Kvalitet: 89 poengPris/Kvalitet: ****Standardlistens utvilsomt beste Chianti i årgang 1999. Årgang 2000 var vanskelig i Chianti, men 2001 - som vi smaker her, og som begynner å komme i polhyllene nå - tegner godt. Nå er dette enda en råfersk vin som helst bør få hvile seg noen måneder før den når sin topp. Men likevel er denne vinen utrolig bra til mat akkurat nå. Mørk farge, masse ekstrakt. Enormt fruktig duft i retning av mørke moreller, blå plommer, med et krydret preg av vanilje og hvit sjokolade. Spennende. Fyldig til Chianti å være, med bøttevis av frukt, og en fyldig smak av mørke bær, vanilje og en ettersmak med toner av kjernebitterhet og hvit sjokolade. Lang og frisk ettersmak, modne garvesyrer som gir en behagelig tørrhet. Som sagt litt for ung, men for dem som liker smaksrike og samtidig matvennlige viner er dette et lite funn. Synd at prisen øker såpass kraftig, men det skyldes sterk internasjonal etterspørsel etter Chianti i denne kvalitetsklassen. Castellflorit 2001Nr.: 13289Pris: 120,10Kvalitet: 86 poengPris/Kvalitet: ****Priorato, dette ville området rett ved Barcelona i østlige Spania, er blitt vinverdenes nye yndling og kultområde, med tilhørende høye priser. Derfor er dette en av de absolutt rimeligste viner det er mulig å oppdrive fra regionen. Og selv om denne vinen har vært litt ustabil fra årgang til årgang, så er årgang 2001 absolutt bra. Spennende duft som tydelig minner om at dette er druer fra et varmt område: Tørket frukt (dadler, fiken), tørt treverk og varm jord, samt et lite snev av madeira. Fyldig, rundt og nesten søtlig anslag i munnen, men heldigvis også med en fin syre som gir den nødvendige friskheten, og som gjør ettersmaken - med toner av sedertre, mørke moreller og tørket frukt - lettere enn man skulle frykte. Frisk og lang ettersmak, med akkurat passe tørrhet. En gnistrende lammevin, men litt tung å drikke bare for seg selv. Meget godt kjøp til regionen å være. TO HVITE TIL MEDITASJONLe MD de Bourgois 2001Nr.: 37649Pris: 156,-Kvalitet: 87 poengPris/Kvalitet: ***Årgang 2000 av denne vinen var en mine hvite favorittviner i dette prisleiet i fjor. Fremdeles er dette en strålende vin, men årgang 2001 mangler noe av den kompleksitet og tyngde som forrige årgang hadde. Fargen er helt vidunderlig, det nesten gnistrer i en blek gulfarge med et klart grønnskjær. Duften er typisk med sine toner av solbærbusk, men også litt fruktigere og snillere enn det vi er vant med fra denne vinmarken. Det samme inntrykket - at vinen er fruktig, snill og rund - får vi i smaken. Fin friskhet, mye smak, og en lang og frisk ettersmak med toner av gress, asparges og sitrus. Men i tidligere årganger har syren vært tøffere, og man har hatt en mineralsk tone (kalk) som har gitt mye mer kompleksitet. Men bevares! Det er en deilig munnfull vi snakker om her.Steinberger Riesling 2000Nr.: 11071Pris: 117,80Kvalitet: 89 poengPris/Kvalitet: *****Dette er nesten sjokkerende god kvalitet til denne prisen. Årgang 2000 var en av de vanskeligste Tyskland - i vinsammenheng, selvfølgelig - har opplevd de siste 20 årene. Fra den flotte produsenten Kloster Eberbach, og fra en meget fin vinmark i Rheingau kommer denne vinen som glitrer i grønnskjær i glasset. En visuell nytelse. Storartet duft i retning av grønne epler, olje og ikke minst kalk. Ganske stram og slank i inngangen i munnen, før vinen sparker til med en usannsynlig syre, og så brer seg ut en intens smak av litt lite modne, grønne epler, sitron og kalk. Først i ettersmaken merker du den lille sødmen som mildner den barske syren som enda biter i munnen. Fabelaktig intensitet og lengde på ettersmaken til en slik pris. En vin som burde få noen år i kjelleren for å mildne syren, men som også vil være super i dag til lettere retter av skalldyr og hvit fisk. Superb!Tips: Må du ha med deg boks? Ok, da. Dunavar Chardonnay 2002 (nr. 6392, kr. 279,90) er fremdeles superb på hvitvinssiden, men sørg endelig for å få siste årgang. Portugisiske Quinta de Bons Ventos (nr. 33552, kr. 293,-) har kommet inn i nytt og forbedret parti, og er muligens standardlistens beste røde boksevin.