KOSTHOLD | Sebastian Kneipp, tysk katolsk prest (1821-97), begynte i 1848 å kurere nervøse lidelser med vannkurer og kostforeskrifter, derav kneippbrødet, som satte sitt preg på en rekke kuranstalter i nord-Europa. Han utga en bok: «Mein Wasserkuhr», og den fantes i utallige hjem da jeg vokste opp. Kuren var etter mitt skjønn kjedelig — med alt dette vannet. Store, runde klikaker inngikk i kuren, tunge som bly og tørre som Sahara. På disse måtte man bruke baufil eller kjøttøks. Men at de i tillegg kunne drepe et menneske ble kjent da Christianssands Tidende kunne fortelle om en baker i Sauda som døde momentant da han fikk en bakke med klikaker i hodet. Karbohydrater kan altså virke drepende!I den senere tid har vi blitt presentert dietter uten karbohydrater og de viser seg å være virkningsfulle for kjemien i kroppen. Fedon Lindberghs diett er tuftet på samme teori som dr. Thompson, amerikansk lege i 20-årene. Han skrev boken: «Women don't stay fat». Dietten var grei; frukt og grønnsaker, kjøtt og fisk stekt i sitt eget fett. Men hvordan man steker en mager seifilet i sitt eget fett forblir et mysterium for meg. Min favoritt: «A drinking man's diet» er virkelig deilig; fettdryppende kjesk og ikke noe annet tull. En haug med stekt bacon som start på dagen, og så slag i slag med lekre proteiner og fett. Jeg hadde en venninne som sverget til hardkokte egg og hvitvin som et slankende alternativ. Om ikke noe annet fikk hun humøret på topp ved solnedgang, så alt med seg.J. Sundberg TjømKristiansand