KVINESDAL: — Nå begynner det å gå bra, smiler Marit Haddeland og byr fram tjørrkokt kålrot, hjemmelaget nøkkelost, speket aure, flatbrød, rå blåbærsaft og en rekke andre godsaker fra lokale mattradisjoner. Bygde opp farsgården igjen

Hun og mannen Odd har fått sving på Torvløbakkan Gard på Heddeland i gamle Fjotland kommune. Avsidesliggende vil mange si, der den ligger 23 kilometer nord for Kvinesdal og i utgangspunktet ikke var liv laga for bygdeturisme. Latteren har stilnet på pessimistene, etter at hun så langt i år har hatt 17 busslaster med turister i det ombygde fjøset sitt.Vi overtok gården for 12 år siden, etter å ha drevet gatekjøkken nede i Kvinesdal. Gården hadde da ligget brakk i en generasjon etter at min bestefar drev den, forklarer Marit. Saueholdet på gården ville uansett ikke gi nok inntekter, og dermed var tradisjonskost og servering nøkkelen til videre satsing. Nå står uthus og fjøs totalt ombygd til selskapslokaler, og ekteparet kan bespise et førtitall gjester uten problemer. Her kommer busser med turister, eller de åpner dørene for kursdeltakere, selskaper eller grupper av lag og foreninger som ønsker seg en spesiell smaksopplevelse. Heller saft enn vin

Et tredje bygg er oppført for å gi plass til gårdsutsalg.- Mange av gjestene våre ville absolutt kjøpe noe av maten vi lager, og da ble det gårdsutsalg. Men, dette vil ikke bli åpnet før til høsten, forklarer Marit. I sommer er gårdsbutikken derimot fylt opp med arbeider fra lokale kunstnere.Maten som serveres gjestene på Torvløbakkan Gard er en smaksopplevelse, men svært så uvant for de yngre gjestene. Mellom 30 og 40 ulike matopplevelser blir servert, og alt har sitt utspring i det som gården gir. Alt fra bær og sopp til kjøtt og fisk tilberedes i ulike varianter. Det bakes og saftes for å gi kundene noe helt spesielt.Samtidig forteller vi om de lokale mattradisjonene her i Fjotland. Poteten var kanskje det viktigste de hadde, og da er det også naturlig at det blir både lefser og flatbrød på bordet, smiler Marit. Lettsaltet lammelår, stekt flesk, gravet elgfilet, karbonade av elg, krotekaker, saupkaker, eggost og Goè på Eiesland er navn på andre spesialiteter.- Folk liker det de får, spør hvordan det er laget og dermed er samtalen i gang, forklarer Marit. Å få skjenkebevilling på stedet var ikke noe problem, men det rare er at Torvløbakkan Gård ikke ser ut til å være avhengig av alkoholen for å få omsetningen til bruse.- He he, det er ofte at kundene heller vil ha rå blåbær- eller tyttebærsaft i stedet for øl eller vin. Rå saft er jo ikke dagligdags i våre dager, ler Marit