LINDESNES:

— Jeg tror det absolutt er realistisk å få hele eller deler av samlingen til Spangereid, sier kulturoperatør i Lindesnes, Atti Eikaas.

I går vedtok formannskapet at han, Arthur Berntsen, Bjørn Gabrielsen, Dag Telhaug og en representant fra Vikingland på Spangereid skal danne en komité for det videre arbeidet.

Initiativtakerne til denne spreke ideen har vært Spangereid vel, som nå altså har fått politikerne med seg.

— Vi mener det er en fornuftig tanke. Det er mange fordeler ved at Oldsaksamlingen kommer til et område hvor fortidsminnene fortsatt er intakte, sier Eikaas.

I Spangereid finnes det rundt 450 fortidsminner. I saksutredningen heter det at mens fortidsminnene tidligere ble sett på som et hindre til utbygging i bygda, er holdningen i dag en helt annen. Ikke minst er den nyetablerte Vikingland og spillet om Kråka tegn på det.

Flere kunstnere har dessuten latt seg inspirere av Spangereids historie.

— Nå må vi jo sette oss ned for å finne ut av videre framdrift. Det er et godt stykke å gå for å få rikspolitisk aksept for en slik flytting, sier Eikaas.

Dersom dette virkelig skulle bli en realitet, mener Eikaas at en naturlig lokalisering av samlingen må bli i nærheten av Vikingland, som ble åpnet i sommer.

jarle.martinsen@fedrelandsvennen.no