KRISTIANSAND: Teknisk direktør Asbjørn Grøvan ser ut over en by hvor boligprisene bare stiger. Nå vil han ta makten fra eiendomsutviklerne og tvinge ned prisene.

— Noe er gått galt når det koster 12.000 kroner kvadraten å bygge og utbygger kan selge for over 30.000 kroner kvadraten.

— Eiendomsutviklerne og byggefirmaene har for stor innflytelse i markedet. Det bør vi som kommune gjøre noe med, sier Grøvan til Fædrelandsvennen.

Han ønsker at Kristianasnd kommune på en helt annen måte enn tilfellet har vært de siste årene, er aktive i utviklingen av nye leilighets- og boligprosjekter.

Vil kjøpe land

— Jeg vil ikke ekspropriere landområder. Men kommunen bør igjen begynne å kjøpe opp landområder, regulere dem og bygge ut infrastruktur. Så kan vi via anbud dele ut byggeprosjekter/delområder, som vi krever ferdig til fastsatte tider. På den måten kan vi presse fram endringer i markedet, sier han.

I dag er boligbyggingen nesten helt overlatt private. Høyrestyret på nittitallet ønsket ikke at kommunen skulle påta seg oppgaver som private kunne utføre.

De aller fleste tomteområder i Kristiansand kommer derfor i dag etter initiativ fra private.

Men når private styrer hele markedet, mener Grøvan det oppstår store skjevheter:

— Vi ser at eiendomsutviklerne greier å utsette og forsinke sine prosjekter til de kan realiseres på et best mulig tidspunkt i markedet. De tjener best når det er akkurat litt knapphet på boliger, sier Grøvan.

Fortidens erfaringer

Han mener historien viser at han har rett i at kommunen kan utrette mye som en aktiv aktør i boligbyggingen:

  • På femti- og sekstitallet var kommunen en hovedaktør i eiendomsutviklingen, og vi hadde stor suksess. Kristiansand og Oddernes var fyrtårn den gangen. Gjennom kommunal boligbygging unngikk vi de boligkøene vi så andre steder i landet, sier Grøvan.

— Men er kommunen flinkere til å bygge billig enn private?

— Ikke nødvendigvis. Men vi kan som kommune, med all vår tyngde, sikre at det bygges litt flere hus og leiligheter enn markedet strengt tatt etterspør og private aktører ønsker. Vi bør helst øke antall nye boliger med 30 prosent i forhold til nå. Da vil prisene endres, sier Grøvan.

Tvangskjøp?

Grøvans nestkommanderende i teknisk sektor, eiendomssjef Ole Dag Myhrstad, ønsker også at kommunen begynner å dele ut byggeområder etter anbud. Han sysler med ideer om å gå enda lenger enn Grøvan.

Myhrstad er ikke fremmed for å tvangskjøpe tomteområder for å få bukt med eiendomsutviklernes prispress.

— I dag bruker ikke kommunen ekspropriasjon, men det burde kanskje vurderes. Eiendomsfirmaene overbyr jo hverandre for å få tak i utbyggingsområder, og dette driver prisene kraftig opp, sier Myhrstad.

Som byråkrat ønsker ikke Asbjørn Grøvan å drive partipolitikk, men han sier dette er en viktig sak for ham.

Det politiske landskap i Kristiansand er snudd på hodet etter valget i fjor. Der KrF før samarbeidet med Høyre om privatisering, samarbeider nå partiet med Ap og SV om økt offentlig innsats.

Grøvan sier han er mer enn villig til å utrede en sak om boligbygging i kommunal regi, hvis politikerne ber ham om det.

— Initiativet må komme fra politisk hold, sier han.