KRISTIANSAND:

Det handler om omtaksering av byens 27.000 eiendommer, som rådmannen vil sette i gang.

Meningen er at eiendomsskattetaksten skal settes til 60-70 prosent av salgsverdi, mot dagens gjennomsnittlige 25 prosent. Samtidig skal skattesatsen settes ned fra syv til om lag 2,5 promille. Totalt sett skal regnestykket gå i null for kommunen, men for mange huseiere vil eiendomsskatten bli endret.

Frykter økt skatt

Høyre, Frp og KrF sier nei fordi de frykter at fremtidige bystyreflertall vil øke promillen til syv igjen, og dermed nesten tredoble eiendomsskatten.

— Dette er ikke noe argument for ikke å innføre rettferdighet. At skatten kan økes i fremtiden er så, men jeg synes politiske partier skal ha tillit til politikere og rådmann. Når vi sier at meningen ikke er å øke skattene, men skape rettferdighet, bør alle forholde seg til det, mener Ugland.

Det var på en budsjettkonferanse i Grimstad i går, at administrasjonsdirektør Egil Bjørgum la fram nye tall for å vise hvor urettferdig eiendomsskatten slår ut for innbyggerne i Kristiansand.

— Noen i vår by betaler syv promille av en skattetakst på fem prosent av salgsverdien. Andre, særlig næringslivet, betaler syv promille av takster på over 100 prosent av salgsverdi. Kan vi leve med slikt, undret Bjørgum.

Han fortalte at det særlig er næringslivet som vil tjene på en omtaksering av alle byens eiendommer. Det samme vil boligeiere i utkanter som Mosby og Justvik.

Taperne blir boligeiere på Lund og i Sentrum bydel.

«Enkene på Lund»

— Enkene på Lund er det store problemet, for å si det litt enkelt. De sitter med lav inntekt og store boliger, og kan komme dårlig ut, sa Egil Bjørgum, men hadde svaret på det også:

— Enkene på Lund og enslige i alle bydeler bør installere vannmåler. Da betaler de kun kloakk- og vannavgift etter det de bruker. Fortjenesten vil være vel så stor som økningen i eiendomsskatt, sier Bjørgum.

— Men kloakkavgift skal være selvfinansierende, så da må vel denne avgiften også opp for de fleste?

— Det vi taper på at noen installerer vannmåler, må vi ta igjen andre steder. Andre må betale mer. Men det blir et mye mer rettferdig system. Jeg minner om at rettferdighet og likebehandling skal ligge i bunn for offentlig forvaltning. Det gjelder også eiendomsskatt og kommunale avgifter, sier Bjørgum.