Sjekk værmeldingen her .

Både Meteorologisk institutt og Storm Weather Center varsler godvær på Sørlandet i helgen. Sol og høye, tynne skyer, samt temperaturer opp mot 22 grader, skal bringe sommeren tilbake i landsdelen.

Men Statens Strålevern retter en advarende pekefinger. Kombinasjonen solskinn og tynt ozonlag gir en prognose på en UV-indeks på over 7, mot normalt ca. 5.5. Det betyr at en middels norsk hudtype som har fått lite sol så langt i år, kan få en svak solforbrenning etter bare en halv time i sola.

— Ved så sterk UV-stråling er det svært viktig at huden får venne seg gradvis til sola og at man unngår å bli solbrent, sier Bjørn Johnsen fra Statens strålevern.

Han minner spesielt om at barn og ungdom trenger ekstra beskyttelse. Også de som har lys hud er mer utsatt for å få solskader enn andre.

— Følg solvettreglene fra Kreftforeningen: ta pauser fra solen, og beskytt huden med klær, solhatt og solbriller, særlig midt på dagen. Bruk solkrem med høy faktor, helst 15, og UVA-beskyttelse, er beskjeden Strålevernet gir i en pressemelding.