KRISTIANSAND: Spørsmålet om å åpne for oljeboring i Barentshavet har splittet Senterpartiet på midten. Men etter timelang jobbing i programkomiteen fredag kveld, er det likevel håp om enighet, selv om uenigheten på ingen måte er ryddet av veien..

Senterpartiets førstekandidat i Hedmark og leder av Senterungdommen, Trygve Magnus S. Vedum, raser mot det reviderte forslaget:

– Dette er tåkelegging. Vi leker ikke politikk. Landsmøtet må si et klart nei til oljeboring i Barentshavet i hele neste stortingsperiode. Ellers blir det umulig å nå målet om å redusere Norges CO2-utslipp, sa Vedum.

Sikre 0-utslipp

26-åringen fra Stange i Hedmark tok ordet etter at programkomiteens leder Lars Peder Brekk hadde gjort rede for den justerte teksten der det heter at «økt petroleumsaktivitet i Barentshavet først kan skje når oljeselskapene har utviklet en teknologi for absolutt 0-utslipp til sjø».

– Dette er noe av problemet. Det er jo industrien selv som definerer hva som er 0-utslipp. Derfor kaller jeg dette tåkelegging, sier Vedum.

Strengere ja

På spørsmål fra NTB om det reviderte forslaget fra Sps programkomité i realiteten betyr et «nei til oljevirksomhet i Barentshavet, slik det ser ut nå» – sier Brekk at det heller er snakk om en utsettelse:

– Dette er fortsatt et ja til boring i Barentsområdet, men et langt strengere ja. Kriteriene er gjort mye klarere for å sikre miljø— og fiskeriinteresser, sier Brekk.

Videre foreslår komiteen at Sp skal kreve at de mest sårbare områdene må sikres som petroleumsfrie soner, og at oljevirksomheten må skje innenfor rammene av Kyoto-avtalen.

Frykter økt CO2

Trygve Magnus S. Vedum mener at hele teksten er alt for uklar:

– Faktum er at Norge ligger svært dårlig an til å nå målene vi har forpliktet oss til i Kyoto-avtalen. Våre CO2-utslipp er i dag 9 prosent høyere enn det avtalen tillater. Sp ønsker på den ene siden at Norge skal gå lenger enn det vi har forpliktet oss til i Kyoto-avtalen. Da henger det ikke på greip å åpne for økt aktivitet. Dersom vi åpner i nordområdene, vil norske CO2-utslipp øke med ytterligere 8 prosent. Gjør vi dette, kan vi ikke lenger si at vi tar våre egne forpliktelser på alvor, advarte Vedum.

– Strengt nok

Tilhengerne av å åpne for oljevirksomhet i Barentshavet, og dem er det også mange av på Sp-landsmøtet, peker blant annet på næringsinteresser og sikkerhetspolitiske hensyn som de mener taler for virksomhet.

– Den reviderte teksten stiller uhyre strenge krav til utslipp. Det vil være uheldig å si et absolutt nei til virksomhet, dersom det viser seg at virksomheten kan gjennomføres forsvarlig innenfor strenge krav til miljø og sikkerhet, sa en av tilhengerne til Barentshav-virksomhet, Erik Lahnstein fra Oslo-benken.

Hva Sp-landsmøtet til slutt bestemmer seg for, blir først avgjort under avstemningen søndag.