Kristiansand: — Energi- og miljøkomiteen har avgitt sin innstilling til Stortinget. Dermed er det klart hva partiene vil stemme, selv om debatten finner sted på fredag, sier Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann Rolf Terje Klungland fra Vest-Agder.

Som ventet går komiteen inn for fredning av hele Tovdalsvassdraget. Formelt blir det slik at strekket fra elvas utløp i Valle og ned til Herefoss i Birkenes kommune vil omfattes av vedtaket i denne omgang, mens det siste stykket ned til Topdalsfjorden tas senere. Høsten er antydet.

— Vi sier at «Stortinget ønsker at regjeringen setter i gang et arbeid for å forbederede fredning» av den siste biten også. Det vil ta litt tid, men intensjonen er tydelig nok, forklarer Klungland.

— Nåde den som prøver seg på noe med elva?

— Nettopp.

Det har vært diskusjon om hva fredning av vassdraget skal bety i praksis. Om elvebredden også skal inkluderes. I andre, lignende tilfeller er en sone på 100 meter langs hver elvebredd inkludert i ordningen, hvilket har skapt problemer for næringsdrift noen steder.

— Det ligger i komitéinnstillingen at elvebredden skal kunne styres lokalt. Fredningsvedtaket skal ikke forstyrre næringsdriften, beroliger Rolf Terje Klungland.

En som er fornøyd med Stortingets kommende fredningsvedtak, er Johan Olsen. Sammen med broren Martin eier han Boenfossen.

— Jeg tror at alle som bor langs elva er glade for dette, og jeg tror nok også at de hadde ventet det. Nå er vi sikre på å slippe store inngrep, sier Johan Olsen.

Han er ivrig laksefisker. Etter at den lokale stammen døde ut på 1960-tallet, er en ny i ferd med å bli bygget opp - basert på fisk fra Storelva i Tvedestrand.

— Det ser bra ut, selv om det tar tid. I år ble det innrapportert fiske av et halvt tonn laks. Til sammenligning tar de ti ganger så mye i Mandalselva, men utviklingen er pen i Tovdalsvassdraget. Gyting og alt ser bra ut.

rune.reinertsen@fedrelandsvennen.no