KRISTIANSAND: — Rogaland Kystradio snappet opp en melding like over midnatt natt til fredag om at en båt var i havsnød fem nautiske mil sør for Farsund. Dermed ble redningsskøyte og helikopter kalt ut for å lete etter båten. Letingen pågikk hele natten og utover fredagen uten resultat, forteller operasjonsleder ved Agder politidistrikt David Stamnes til Fædrelandsvennen.

Gjenkjente stemmen

Det ble satt inn store ressurser i søket etter den savnede båten. I tillegg til båt og helikopter søkte også politipatruljer langs land i håp om å finne spor etter båten.

Søket var resultatløst, og politiet fikk mistanke om at det var en falsk melding.

— I meldingen hadde vi et navn og registreringsnummer som ble sjekket ut. Det viste seg at båten tilhørte en mann i Porsgrunn. Vi purret denne mannen natt til fredag. Han lå hjemme og sov og var så visst ikke i noen havsnød, sier Stamnes.

Dermed regnet politiet det som sikkert at meldingen var falsk. Lensmannsbetjenter fra Farsund sørget så for å få tak i lydopptaket av nødmeldingen.

— Der gjorde de en kjempejobb. Betjentene kjente igjen stemmen i nødmeldingen, og vi visste jo dermed hvem det dreide seg om, sier Stamnes.

Etter å ha fått identiteten på bakmannen til de falske meldingene ble vedkommende oppsøkt. Det viste seg at to brødre fra Lista på 33 år og 28 år stod bak den falske meldingen.

Ubetinget fengsel

De to har tilstått at de er ansvarlige. I tillegg har mennene tilstått å ha sendt ut falske meldinger til politipatruljer rundt Farsund.

— Vi ser svært alvorlig på denne saken og er glade for å ha fått tak i mennene. Til slike redningsaksjoner går det med store ressurser, og andre oppdrag kan bli nedprioritert. Dermed kan slike falske nødmeldinger få fatale konsekvenser. I tillegg mobiliseres et stort frivillig hjelpeapparat som ikke skal behøve å bli plaget med slikt. Vi liker også dårlig den støyen de har skapt på politiradioen, sier Stamnes.

Nå kan mennene vente seg reaksjoner fra lovens lange arm etter udåden.

— Vanlig praksis er bøter eller fengsel i tre måneder. Regelen er at når leteaksjon blir iverksatt, så blir straffen ubetinget fengsel. I dette tilfellet ble det som kjent aksjon, sier Stamnes.