Roma (NTB-Øystein Sassebo Bryhni): Sjefen for Vatican News Service Jarek Cieleck sier at paven svinner stille hen, og det understrekes at Johannes Paul II går døden i møte uten frykt. Kardinal Ruini ba etter et besøk hos paven fredag morgen den katolske verden forene seg i bønn for Johannes Paul II.

I en ubekreftet melding fra nyhetsbyrået AGI heter det at paven er i koma. Men kilder i Vatikanet avviser opplysningene overfor et konkurrerende nyhetsbyrå.

– Dette er bare tull, sier en talsmann for Vatikanet. – Vi kommer ikke til å senke oss ned på dette nivået.

En personlig venn av paven, fader Konrad Hejmo som er en av lederne for det polske samfunnet i Roma, sier at paven «er klar til å dø».

Vil dø i Vatikanet

Torsdag kveld ble paven meddelt sykesalvingen, et sakrament tidligere kalt den siste olje. Sykesalvingen skal gi den syke kraft til å holde ut smerte og lidelse.

Det er også en bønn om bedring og helse i pakt med Guds vilje. Hvis den syke ønsker det, kan sykesalvingen forbindes med et skriftemål og mottakelsen av nattverden. Paven har mottatt sykesalven også ved tidligere anledninger, også i løpet av dette sykeleiet.

Johannes Paul II skal selv ha insistert på å bli værende bak Vatikanets murer, snarere enn å bli innlagt på Gemelli-sykehuset. Dette tolkes i retning av at paven ønsker å dø innenfor Vatikanets murer.

Petersplassen er stengt av for publikum, men i området rundt samler troende seg for å be for paven. I domkirken i Palermo lød bønner natten igjennom i likhet med flere steder i Polen og ellers i verden.

Kardinalene i det hellige kollegiet har begynt å strømme til Roma for å forberede et eventuelt nytt pavevalg.

Pavens representant i Roma, kardinal Camillo Ruini, kom til Vatikanet fredag morgen, samtidig som det ble klart at pave Johannes Pauls tilstand har forverret seg. Normalt er det Vatikanets representant i Roma som kommer med den offisielle kunngjøringen når en pave dør.

Svært syk

Pave Johannes Paul II hadde et hjerteinfarkt torsdag kveld, og fredag morgen ble det sagt at den 84 år gamle paven er svært syk, men at han ikke ønsker å bli innlagt på sykehus.

Det nærmeste døgnet kan bli avgjørende, og den katolske verden forbereder seg på at hans lange pavegjerning ubønnhørlig går mot slutten.

– Paven er svært, svært syk, sier legene hans til det italienske nyhetsbyrået Ansa. De nærmeste 24 timene kan være avgjørende, sa medisinske kilder fredag morgen.

Helsetilstanden til paven forverret seg alvorlig torsdag kveld. Han fikk høy feber på grunn av en infeksjon i urinveiene, og behandles med antibiotika.

Vatikanets radio meldte fredag morgen at paven ser ut til å reagere godt på behandling med antibiotika, og tilstanden er tilsynelatende stabil.

Men medisinske eksperter frykter at infeksjonen kan ha spredt seg til blodet. Det kan være kritisk for en 84 år gammel mann som lider av langt framskreden Parkinson, og som på forhånd er svekket av sykdom. Paven skal ha tatt av 19 kilo etter at han operert i strupen 24. februar.

Avbrutt valgkampanje

Italiensk fjernsyn følger utviklingen i Vatikanet minutt for minutt, men har blitt kritisert for ikke å ha avbrutt det fastslåtte sendeskjemaet torsdag kveld. På statskanalen RAI1 snakket statsminister Silvio Berlusconi i et forhåndsinnspilt program uforstyrret om regionvalget, som etter planen skal finne sted søndag og mandag. Valgkampanjen ble foreløpig innstilt fredag morgen.

Nyheten om pavens alvorlige tilstand dominerte avisenes førstesider fredag morgen. Il Giornale gikk lengst med oppslaget «Pavens siste timer», mens andre var mer forsiktige i ordbruken. Fredag morgen handlet mediedekningen mest om å forberede et folk på å miste en elsket pave. (©NTB)

-------------------------------------------------------------------------------- Bilde: sp75184b

Troende katolikker samlet seg natt til fredag på Petersplassen i Roma da nyhetene kom om at pave Johannes II var blitt sykere. (Foto: Reuters/SCANPIX)

Bilde: sp717155

Den tyske kardinalen Joseph Ratzinger, som er Vatikanets medisinske talsmann, holder pressen oppdatert om pavens svekkede helsetilstand. (Foto: Reuters/SCANPIX)