OSLO: Prisveksten fra februar til mars var på det nivået både Norges Bank og markedet ventet og endrer derfor ikke prognosene for når første renteheving kan ventes.

– Dette var som ventet. Vi holder derfor fast på at første renteheving kommer i slutten av juni, sier sjefanalytiker Erik Bruce til NTB.

Klær og sko

De fleste hadde ventet at prisene på klær og skotøy skulle øke en del i mars etter at vintersalget nå er over. Samtidig har økende billigimport fra Kina ført til at prisveksten på denne type varer den siste tiden har hatt en tendens til å være lavere enn ventet.

De siste prisveksttallene fra Statistisk sentralbyrå viser imidlertid at prisene på klær og skotøy steg med 4,8 prosent den siste måneden.

Dermed var denne prisøkningen et vesentlig bidrag til at konsumprisindeksen steg med 0,4 prosent fra februar til mars, mens prisstigningen det siste året er på 1,0 prosent.

Den underliggende prisveksten (KPI-JAE) det siste året er på 0,7 prosent. Det er dette prismålet Norges Bank legger til grunn i sin rentepolitikk. En vekst på 0,7 prosent er i tråd med både Norges Banks siste inflasjonsrapport og hva en rekke makroøkonomer på forhånd hadde ventet.

Bensin opp

Selv om prisene på klær og sko økte den siste måneden, er disse varene fremdeles 5,5 prosent billigere enn for ett år siden.

Det som imidlertid ikke er billigere er en rekke varer knyttet til transport. Bensinprisene økte med 2,0 prosent den siste måneden, og det siste året har bensinprisen lagt på seg 4,8 prosent.

Transporttjenester har også blitt dyrere det siste året, prisøkningen er på 3,1 prosent. Bilkjøp ble i snitt 1,6 prosent dyrere, mens reservedeler og tilbehør til biler ble hele 10,3 prosent dyrere.

Momseffekt

Erik Bruce påpeker at man nå begynner å se noe effekt av momsnedgangen på matvarer som trådte i kraft ved årsskiftet.

Billigere har også audiovisuelt utstyr blitt. Nedgangen var på 1,6 prosent siste måned og på hele 7,5 prosent fra mars i fjor til mars i år. (©NTB)