Nyttårsfeiring med raketter og stjerneskudd førte til ett dødsfall og 118 andre personskader ved siste årsskifte. Sju bygninger fikk brannskader, deriblant en låve der skaden er beregnet til 1,5 millioner kroner.De siste seks årene – siden årsskiftet 1999-2000 – er til sammen 711 personer blitt skadd av fyrverkeri i nyttårsfeiringen.

Tallene går fram av «Rapport etter fyrverkerisesongen 2004-2005», som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) nylig har sendt til Justisdepartementet. Rapporten er laget på grunnlag av et spørreskjema som DSB sendte ut til kommunene, og som er besvart av 238 av landets 433 kommuner.

Mest farefull

Dødsfallet skjedde på Sokna i Ringerike kommune. Dette var det første dødsfallet siden 1988 på grunn av fyrverkeri her i landet, opplyser DSB.

Ellers går det fram av rapporten at nyttårsfeiringen synes å være mest farefull på Sørlandet og Vestlandet. Til sammen 65 av de registrerte personskadene — 55 prosent – skjedde i Agder-fylkene, Rogaland og Hordaland. Rogaland topper statistikken med 26 personskader.

Blant de skadde var 35 barn under 15 år. Den yngste var bare to år. Tre personer fikk alvorlige øyeskader, men ingen mistet synet. Seks personer ble skadd av stjerneskudd.

Villskyting

DSB skriver i en kommentar at antallet skadde har vært ganske stabilt de siste årene, mens omsatt fyrverkeri har økt – selv om det var en viss nedgang i omsetningen siste nyttår på grunn av flodbølgen i Asia.

– Det ser ut til at trenden i skadebildet er positiv, skriver DSB.

Rapporten inneholder også en vurdering av myndighetenes arbeid med å kontrollere salg og bruk av fyrverkeri.

– DSB har inntrykk av at politiet var mer aktiv med å utføre kontroller der hvor det tradisjonelt har vært problemer med uvettig bruk av fyrverkeri, spesielt der det har foregått mye «villskyting» utenom nyttårsaften. DSB ser det som viktig at verstingene blir tatt og bøtelagt, og vil fortsatt ha en dialog med Politidirektoratet om saken. Det er fortsatt uvettig bruk som forårsaker de fleste skadene. Det er få meldinger om skader som er forårsaket av feil på selve fyrverkeriartiklene, skriver DSB i rapporten til Justisdepartementet.