OSLO: Dronning Sonja kom sammen med sin mann til Rikshospitalet like før klokken 9 tirsdag. De to ble møtt av sykehusdirektør Åge Danielsen, professor dr. med. Odd Geiran og professor Jan L. Svennevig.

Både kongen og dronningen var i godt humør og virket opplagte etter påskeferien som de har tilbrakt på Kongsseteren i Voksenkollen. Kongepartet ville imidlertid ikke snakke med pressen da de ankom sykehuset.

17. mars ble det kjent at kongen må opereres på grunn av en feil i klaffen mellom hjertet og hovedpulsåren, såkalt aortastenose. Klaffen skal byttes ut med en kunstig hjerteklaff. Inngrepet vil bli utført av et team ledet av professor Geiran ved Rikshospitalets hjertekirurgiske avdeling.

Kong Harald er i en årrekke blitt jevnlig kontrollert for sin hjertesykdom, men det er først nylig at han er blitt plaget av den.

Kongen blir trolig på sykehuset i rundt ti dager etter operasjonen. Han vil være sykmeldt i omkring to måneder i forbindelse med operasjonen. Etter planen skal han gjenoppta kongegjerningen i månedsskiftet mai/juni. (©NTB)