KRISTIANSAND: — Den lovlige grensen har vært ti kilo netto. Ingen har så lite fyrverkeri i utsalget sitt. Vi har nok lukket øynene litt under inspeksjonene til nå, men har likevel hatt en god magefølelse for sikkerheten, sier Jan Røilid, som leder av forebyggende arbeid i Kristiansand brannvesen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har innsett problemet og åpner i år for oppbevaring av ti ganger så mye fyrverkeri. Men økningen vil ikke gjelde for fyrverkeriutsalg i kjøpesentrer og varehus.

Direktoratet begrunner også oppmykingen med opplysninger om at flere fyrverkeriselgere har lagret fyrverkeri i biler på utsiden av salgslokalet.

— Hyppig håndtering av fyrverkeri fra lager og ut i salgslokale og oppbevaring i bilen på utsiden innebærer etter direktoratets oppfatning en større risiko enn at mengden oppbevart i salgslokalet økes, sier Siri Hagehaugen i DSB.

— Jeg tror de nye retningslinjene vil føre til at vi får færre og større fyrverkeriutsalg med mer kompetanse, mener Jan Røilid, som før jul møtte brannvesenkolleger fra Agder for å diskutere de nye direktivene fra DSB.

— Målet var å få felles retningslinjer for kontroll av fyrverkeriutsalgene og en felles tolkning av direktoratets nye retningslinjer, sier Røilid.