Søndag kom kronprinsessens bror Espen Høiby med familie for å hilse på den nyfødte.

Blomster, gaver og andre hilsener kom i et jevnt sig utover lørdag og søndag, og mer blir det trolig fra mandag når landets blomsterhandlere igjen holder åpent.

Statsministeren og andre offentlige personer var raskt ute med å gratulere, det samme var kronprinsessens hjemby Kristiansand som i et telegram kunne fortelle at byen gleder seg sammen med hele kongefamilien og det norske folk over den nyfødte.

Mandag klokka 12 vil byen feire Norges nye prins med en stor kakefest i Byhallen, forteller ordfører Jan Oddvar Skisland i Kristiansand til Fædrelandsvennen. Også Askers ordfører Morten Strand var raskt ute med å gratulere.

De europeiske kongehusene pleier også å være raske med å gratulere hverandre ved store familiebegivenheter, noe som sikkert også har skjedd i forbindelse med den norske prinsefødselen.

Storesøster på museum

I forbindelse med storesøster Ingrid Alexandras fødsel og dåp mottok kronprinsfamilien tusenvis av hilsener – kort, tegninger, dikt og gaver – fra barn i hele landet. 75 av bidragene har fått plass på utstillingen En prinsesse er født, som skal vises på Barnekunstmuseet i Oslo fram til sommeren. Kronprinsesse Mette-Marit åpnet utstillingen i oktober.

Kanskje blir det anledning til en tilsvarende prinse-utstilling ved en senere anledning.

Hilsen fra Hitler

Det er Riksarkivet som etter hvert tar vare på hilsener og andre dokumenter i forbindelse med en kongelig fødsel. Men orienteringen om når fødselen har funnet sted skjedde ikke like raskt i prinsens bestefars tid som i dag.

Da prins Harald ble født den 21. februar 1937, gikk det mer enn et halvt år før den norske regjeringen kunngjorde overfor resten av verden at landet hadde fått en arveprins.

Blant gratulantene til kongefamilien den gang var keiser Hirohito av Japan, president Franklin D. Roosevelt, USA, kong Georg VI av Storbritannia, kong Christian X av Danmark og den tyske rikskansler Adolf Hitler.

Alle gratulasjonene er datert på ulike datoer i oktober 1937, men Georg VI og Christian X var prins Haralds oldefedre og kjente garantert til prinsefødselen langt tidligere.