— Det er en tragisk ulykke. Vi hadde såvidt kommet i gang med løftet, sier Egil Lunden, regionleder i Kruse Smith AS, til Fædrelandsvennen.

Skulpturen, som har kostet 1,5 millioner kroner og er en gave fra Falconbridge til Kristiansand kommune, deiset i bakken like før klokken 07 tirsdag morgen. Kranen som skulle løfte skulpturen på plass veltet, traff skulpturen, og gikk med stor kraft i asfalten. Flere personer som hjalp til med monteringsarbeidet klarte såvidt å redde seg i sikkerhet.

Ingen skadet

— Jeg stod med ryggen til da Jan Gunnar Magnussen ropte på meg. Ropet reddet livet mitt, sier Rune Gundersen, som kom seg et par meter unna stedet skulpturen landet.

Ingen mennesker ble skadet da krana gikk i bakken, men fotograf Trygve Skramstad i Fædrelandsvennen var svært nær ved å bli truffet. Krana gikk nærmere en halv meter ned i bakken etter at den falt ned nettopp på det stedet Skramstad stod og snakket med den danske kunstneren Claus Ørntoft.

— Det er helt ufattelig at dette kunne skje. Helt uvirkelig, sier Ørntoft til Fædrelandsvennen.

Kunstneren har brukt ett år på å lage den store skulpturen, som er laget av granitt fra Kina. Skulpturen skulle avdukes 2. september på Bystranda.

— Alt hadde gått bra hittil. Helt fra Kina, via Danmark og hit. Og så skal dette skje helt på slutten, sier Ørntoft.

Vet ikke hva som skjedde

Kranen lagde en 30-40 cm stor grop i asfalten på Bystranda. Kruse Smith, som var ansvarlige for monteringen, mener de ikke kunne gjort noe annerledes.

— Jeg vet ikke hva vi kunne gjort for å unngå dette. Alle prosedyrer ble fulgt, og ingenting skulle tilsi at noe slikt skulle skje. Hva som egentlig skjedde vet vi ikke, sier regionleder Lunden.

Tore Diesen i Parkvesenet stod fire meter unna da kranen gikk i bakken.

— Jeg ble helt paralysert. Hadde kranen truffet noen, hadde liv gått tapt. Det er det ikke tvil om, sier Diesen.

Arbeidstilsynet og politiet er nå på stedet.