KRISTIANSAND: — Det er bare økonomien som hindrer «Anna» i å være med. Så da blir hun sittende mye alene på rommet sitt. Det er noe som bekymrer meg, sier en mor i Kristiansand om sin 15 år gamle datter.

Datteren får ikke delta på de samme fritidsaktivitetene som andre. Fordi hun ikke har råd å komme seg på dem.

— Bare det å betale busspenger er for mye, forteller den unge tenåringsmoren.

Moren har ikke arbeid, og med en husleie på 5700 kroner blir det for lite penger igjen til datterens fritid.

Det er med utgangspunkt i nasjonale tall det fremkommer at det er anslagsvis 400 fattige barn i Kristiansand. Kommunen vet ikke hvem disse barna er. Barnevernssjefen er bekymret for disse barnas situasjon, og helse- og sosialstyret har bedt om en rapport om problemet. I rapporten om barnas levekår i fattige familier i Kristiansand drøftes det hvem disse barna er, hvordan foreldre og barn opplever sin situasjon, og det fremmes forslag til tiltak for å hjelpe familiene.

Utenfor

Historien om den 15 år gamle jenta er en av historiene som presenteres i rapporten. Her er barn og foreldre i fire forskjellige familier intervjuet. Rapporten blir presentert i helse- og sosialstyret på tirsdag.

— Det er ikke vanskelig for et barn eller en ungdom å måtte spise brød tre ganger i uka i stedet for middag. Det er det å ikke kunne delta sammen med de andre som er vondt og vanskelig, sier Svein Ove Ueland, barnevernsjef i Kristiansand.

Selv om det dreier seg om billige aktiviteter har ikke barna råd til å være med.

— For barn i fattige familier kan det være små hindringer som gjør at de ikke kan delta. For eksempel at man ikke har råd til å komme seg til dit aktivitetene foregår, sier sosiolog Ann Christin Nilsen.

Hun har laget rapporten sammen med sosiolog Brynjar Nilsen. Her er barn og foreldre i fire forskjellige familier intervjuet.

— For barn er det veldig viktig å kunne være med på det andre barn er med på. Det er viktig å ikke skille seg ut, sier Nilsen.

— Men man skal likevel passe seg for å si at barn blir isolert på grunn av fattigdom. Det kan være andre årsaker til at barn blir isolert, poengterer hun.

Verst for foreldrene

Kjennetegnene på de fattige barna er velkjente. Det er barn av enslige forsørgere, barn av innvandrere eller barn som har foreldre som er arbeidsledige.

— Men noen kan være virkelig ressurssterke personer som likevel ikke får det til. Så dette kan ramme brutalt, sier Nilsen.

— At en mor er enslig, gir ingen grunn til bekymring. Men en enslig mor som er arbeidsledig, kan være problematisk, sier hun.

Foreldrene som er intervjuet forteller at det er en stor påkjenning å ha lite penger når du har små barn.

— De opplever seg selv som utilstrekkelige. De opplever at de kommer til kort og strever med å få hjulene til å gå rundt. Det kan de oppleve som stressende, og det kan gå utover selve livskvaliteten, sier Nilsen.