LILLESAND: Dommen er i samsvar med aktors påstand. Forsvarereren ba om samfunnstjeneste.

Retten mener ranet var godt planlagt. "Ranshandlingen ble begått på en skremmende og truende måte", skriver retten og viser til sterke vitneprov fra kasseren og den ene kunden som befant seg i filialen. De har i etterkant hatt traumer på grunn av ranet.

Videre påpekes det at Høyesterett i flere dommer har uttalt at ran av bank— og postfilialer har økt betydelig i omfang de siste årene, og er blitt et betydelig samfunnsproblem. "På denne bakgrunn må det individuelle forhold hos lovovertrederen bare spille en begrenset rolle ved straffeutmålingen", skriver retten og tenker her på tiltaltes fysiske og psykiske problemer.

Retten påpeker i dommen at han er straffedømt åtte ganger tidligere i forbindelse med brudd på narkotikalovgivingen, og at dette er straffeskjerpende.

Mannen er tidligere benådet av kongen fordi han var soningsudyktig, det skjedde i 1999. Det mener retten er skjerpende, fordi tiltalte likevel fortsetter med kriminalitet etter å ha blitt benådet av helsemessige årsaker.

Retten stiller også spørsmål ved om tiltalte er så ufør som han hevder (han kom til retten i rullestol) all den tid han var i stand til å løpe, sykle og endog dra en båt på en tilhenger i forbindelse med ranet.

Likevel trekker retten fram hans helseproblemer i formildende retning, og sier at man vurderte enda strengere straff, men landet til slutt på aktors påstand.