KRISTIANSAND: — Regjeringen og utenriksminister Espen Barth-Eide har vært tydelig og klar i sitt budskap: Hamas har all skyld for situasjonen i Gaza nå, sier nestleder i forening Med Israel For Fred (MIFF), Gabriel Edland fra Kristiansand.

— Det har vært en positiv endring i ledelsen av Utenriksdepartementet med den nye utenriksministeren Espen Barth-Eide. Han fremstår som langt mer reflektert og bedre informert enn Jonas Gahr Støre, sier Fremskrittspartiets Tor Utsogn i Kristiansand, som også tror det kan ha virket positivt inn at Tor Wennesland er flyttet fra det norske representasjonskontoret i Al Ram til Kairo, der han nå er ambassadør.

Kan få betydning

Gabriel Edland er glad for endringen.

— Nå er regjeringen på linje med USA og andre internasjonale aktører. Barth-Eide har gjort en god jobb ved å være tydelig og klar, sier Edland som mener Israel dermed har fått den støtten landet skal ha. Slik får Israel forståelse når de gjør hva de er nødt til å gjøre i dagens situasjon, sier Edland.

Tor Utsogn (Frp) Foto: Vegard Damsgaard

Tor Utsogn sier det slik:— Med Gahr Støre Støre var Norge plassert helt på sidelinjen. Med Barth-Eide kan Norge igjen spille en positiv og aktiv rolle i eventuelle nye fredsproseesser, sier han.

Frykter Hamas-sympati

— Problemet nå er å få stoppet terroren med raketter som Israel utsettes for. Det beste vil være om partene kom fram til enighet og fikk stoppet kamphandlingene. Men jeg er redd Hamas er innstilt på å komme ut av denne krigen med æren i behold, altså at de ikke gir seg før Israel har blitt nødt til å gå inn med bakkestyrker, som igjen vil føre til flere drepte. Så håper Hamas på stor sympati, og at internasjonalt press på Israel vil tvinge dem til å inngå en fredsavtale. Slik vil Hamas kunne si at de tvang Israel i kne og ut av Gaza, sier Gabriel Edland.

Skånsom

MIFF mener Israel har opptrådt skånsomt i den til nå sju dager lange konflikten mellom Gaza og Israel.

— Ja, så langt jeg kan vurdere det, har Israel opptrådt skånsomt. Jeg er overbevist om at Israel har gjort sitt aller beste for å skåne sivile. Israel er i en vanskelig situasjon når Hamas bryter alle krigens regler, og bruker sivile som skjold, og skyter opp raketter fra boligområder og steder med mange mannesker, sier Edland som også fremhever at Israel har holdt grenseovergangene åpne for transport inn av forsyninger.

— Det er en flott gest som Israel har fått honnør for, sier Edland.

Ny linje?

Espen Barth-Eide

Dette er Utenriksministerens uttalelser som nå roses fra Frp og IMFF:— Det er ingen tvil om at den umiddelbart utløsende faktor i denne omgang var omfattende angrep med raketter inn mot Israel. Og det er ingen tvil om Israels rett til å forsvare seg mot den type angrep. Den forsvarersretten erkjenner vi. Israel har reagert på en provokasjon. Det har de rett til. Det er viktig at det skjer på en proporsjonal måte, sier Espen Barth-Eide til NRK.

— Denne eskaleringen begynte med rakettangrep fra Gaza inn mot Israel...Det er viktig av og til å være tydlig på hvem som er agressor og hvem som forsvarer seg. I dette tilfellet er Israel i en forsvarsrolle, sier Espen Barth-Eide til TV2.

Feiltolkning

Alf Holmelid (SV)

Medlem i Palestinas venner og stortingsrepresentant for SV fra Vest-Agder, Alf Holmelid, mener Frp og MIFF har feiltolket utenriksministeren.— Det er ingen ny linje fra regjeringen. Ut fra det jeg kan se i pressemeldingen fra utenriksdepartementet, oppfordrer Norge begge sider til å vise måtehold, som jo er en forståelig reaksjon for en regjering som vil bidra til fredsforhandlinger, sier Holmelid.

— Feiltolker de utenriksministeren?

— Ros av regjeringen er ikke feil. Men jeg ser ikke at et linjeskifte i Midtøsten kan være grunnlag for det. Men jeg har aldri hatt noe imot at de snakker positivt om den rødgrønne regjeringen, sier Holmelid.

— Mener regjeringen at Hamas og palestinsk side har hovedansvar for eskaleringen de siste sju dagene?

— Nei, jeg har ikke sett det uttrykt noe sted, sier Holmelid.

Israels ansvar

— Hva mener du om Hamas sitt ansvar nå?

— SV er opptatt av å ikke glemme det underliggende problemet i Palestina: Det er en okkupasjonsmakt og det skal lite til for å fremprovosere ønsket om å få fortgang i forhandlingene om å få rett til eget land, sier Holmelid.

— Hva med rakettangrepene?

— SV er mot alt som fører til sivilie tap - uansett hvilken side det gjelder. Men i denne omgangen som tidligere: De sivile tapene på den Palestinske siden er størst, og viser hvem som har kontrollen på situasjonen.

— Fordømmer dere angrepene mot Israel?

— Vi er mot angrep på alle sivile. Men Israel er den største voldsmakten og bruker den i urimelig grad, sier Holmelid som bastant avviser at Israel har håndtert situasjonen skånsomt.