Fra Farsund Turistkontor har vi fått tips om å utforske Kaperstedene Loshavn og Eikvåg. Loshavn er en uthavn ved Eikvåg utenfor Farsund, helt sørøst på Listahalvøya.

Her er ett av de best bevarte trehusmiljøene langs sørlandskysten. På 1700-tallet skrev man Luciehavn, Luushafn eller Lusehafn, senere Luushavn og Lushavn. Opphavet kan ha sammenheng med det gammelnorske ordet "lutse" – lusen eller liten.

Det har blitt antatt det kan komme av at det var en "liten havn" . Loshavn kan ha blitt sett på den lille havnen som står i motsetning til den store havnen i Eikvåg. Stedet har en spennende historie, og spesielt fra Kapertiden i krigsårene 1807— 1814. I disse årene hadde stedet losvirksomhet og drev autorisert kapring av engelske skip langs kysten.

Kaperbrevene ble utskrevet av Kongens representanter i Kristiansand.

Loshavn er et typisk eksempel på de uthavns samfunn langs sørlandskysten som opplevde stor oppblomstring på 1700- og 1800-tallet, og som i dag fremstår som ferieparadis med noen få fastboende. Til Loshavn kan du komme både sjøveien, med bil eller til fots. Til fots går det en flott tursti fra Lomsesanden Familiecamping over Kirkeskaret.