Pasientskadenemnda har slått fast at hun har krav på erstatning på 1,7 millioner kroner. Det var ikke nødvendig at Sørlandet sykehus fjernet både livmor, eggledere og eggstokker i et inngrep i januar 2003. En enkel kikkhullsoperasjon med fjerning av en eggleder hadde vært nok, fastslår nemnda.

Smerter

Etter dette store inngrepet har hun hatt store problemer med smerter i mageregionen, søvnløshet, utmattelse, angst og depresjoner.

— Etter operasjonen har jeg mistet sex-lysten og vil aldri få den tilbake, sier Gebauer.

Advokat Kjell Fredvik. Foto: Tore André Baardsen

— Summen på 1,7 millioner er satt uten at det er foretatt en uavhengig vurdering av hvor store mén Gebauer har fått, sier advokat Kjell Fredvik som fører saken for henne i Kristiansand tingrett mandag og tirsdag denne uka.Før en slik utredning er gjennomført, kan ikke Gebauer tallfeste noe erstatningssum i saken hun har anlagt mot Staten ved Pasientskadenemnda.

Feiloperert

Gebauer var 44 år gammel da hun ble feiloperert på Sørlandet sykehus. I 10 år har hun levd med smertene etter operasjonen. Siden 2007 har Gebauer vært 100 prosent sykemeldt, og uføretrygdet fra 2012. Psykologspesialist Randi Abrahamsen sa i retten at det får store konsekvenser mentalt for en kvinne å fjerne så mye fra underlivet, selv uten at det oppstår smerter.

Men Gebauer forteller om store smerter som ekstrabelastning.

— Smertene er kroniske og i perioder er de uutholdelige, sier hun.

Henrik Høgstrøm, som har vært smertemedisiner siden 1992, fortalte retten at et slikt inngrep med avkutting av nerver kan øke følsomheten kraftig.

— Følsomheten kan forsterke smerten 20 ganger det normale, sa han.

Mot smertene er det forsøkt en rekke legemidler og behandlinger. Hun er imidlertid svært allergisk, og har reagert på mange av medisinene som hun dermed ikke har kunnet bruke. I buken hennes har det blant annet oppstått sammenvoksninger og det er stort arr på magen; herfra kommer mye av smertene.

Hjemmehjelp

— Jeg klarer ikke å gjøre vanlig husarbeid, som vasking, støvsuging og annen rengjøring, forteller hun. Problemene hennes kvalifiserer for hjemmehjelp i Kristiansand kommune, og det har hun hatt siden 2012. Ifølge medisinsk ekspertise gjengitt i stevningen til Kristiansand tingrett, er det ikke noe håp om at hun kan bli frisk eller arbeidsfør.

Tapte inntekter

Erstatningssummen skal dekke tapte arbeidsinntekter fram til hun ville blitt pensjonist. Dessuten økte utgifter hun får på grunn av skadene, for eksempel til hjemmehjelp og lignende. Dessuten skal hun ha mén-erstatning.

— Nå har denne saken pågått i 10 år, og jeg håper vi nå kan få avsluttet, sier Gebauer.

Hennes prosessfullmektig påpekte at erstatningssummen er fastsatt skjønnsmessig av en saksbehandler i Norsk pasientskadeerstatning.

— Gebauers invaliditetsgrad må utredes av gynekolog, nevrolog og smertemedisiner, mener Fredvik.

Avviser

SAKSØKT: På vegne av Staten og Norsk pasientskadenemnd stiller advokat Knut Riisa (t.h.) mot advokat Kjell Fredvik. Foto: Tore André Baardsen

Advokat Knut Riisa sier på vegne av Staten at det ikke er nødvendig med flere sakkyndige utredninger, og at summen på 1,7 millioner kroner, som allerede er utbetalt, er tilstrekkelig.— Det er et ganske romslig vedtak, sa han og avviser at problemene Gebauer senere har fått, skyldes feiloperasjonen. Staten mener problemene skyldes andre forhold, blant annet stoffskiftesykdom, allergi og astma.