For mange blir det knapt jul uten julestjerna, så også for kommunens gartnere.

— Klart det er litt trist for oss som jobber i gartneriet. Men vi prøver å glede oss til januar, når produksjonen av sommerblomster starter opp igjen, forteller Jeanette Sperlich (33) til Fædrelandsvennen.

Bak henne i gartneriet på Lund er bordene tomme, lysene slukket og varmen skrudd ned. Bare palmer og andre eksotiske planter er tilbake.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Koster dyrt

Sånt smerter for en sann blomstervenn.

— Vi liker å se på oss selv som Nord-Europas fremste blomsterby. Det er blomster vi lever og ånder for, og som ligger våre hjerter nær, understreker soneleder Arnvid Sejnæs.

Gartner Jeanette Sperlich fotografert i gartneriet på Lund for to år siden. Foto: Terje Askildsen, parkvesenet

De tre gartnerne er fra oktober til nyttår overflyttet fra gartneriet til sentrum sone, der de settes til annet arbeid som dukker opp, så som å pynte i stand til julebyen.Parkvesenet har for første gang stengt gartneriet for normal blomsterproduksjon til jul. Årsaken er at strømforbruket har tatt av gårde.

— Vi må spare litt. Med de strømutgiftene som har vært de siste årene har rett og slett ikke juleblomstene forsvart seg økonomisk, opplyser driftssjef Kurt Tange Jensen i parkvesenet.

Sluker strøm

Produksjonen har bestått av opp mot 10.000 julestjerner - for videresalg til grossister i distriktet, salg på gartneriet eller til bruk ved kommunens mange skoler og institusjoner.

— Og hvor skal folk nå få tak i julestjerner?

Gartner Jeanette Sperlich i parkvesenet trives best i gartneriet. Men dette året er det helt tomt i hallen der det i fjor sto 6000 julestjerner blad mot blad på bordene. Foto: Vegard Damsgaard

— De må nok ut på det private markedet. Om det er like godt, vet jeg ikke, men det finnes nok av leverandører av julestjerner, svarer Kurt Tange Jensen.

Gartneriet på Lund har hatt et strømforbruk på rundt en kvart million kroner fra oktober til de røde yndlingene er klare for utkjøring ved juletid, eller drøyt 100.000 per måned.

Salg til grossister er også risikabel business.

— Engrossalg er en beinhard bransje. Hvis vi produserer et antall blomster, og er enige om mengden de vil kjøpe, kan det være de tar ut bare 8000, og ikke 10.000 når dagen kommer, forklarer driftssjefen.

Comeback?

Nå skal kollegene i Kristiansand Eiendom ta en nærmere titt på gartneriet, for å se om det kan iverksettes effektive enøk-tiltak. Den vannbårne varmen kan få en ny kilde; varmepumpe fremfor elektrokjele.

Gartneriet på Lund er slått sammen med parkvesenets sone sentrum, med pauserom utenfor. Her er gartner Jeanette Sperlich sammen med soneleder Arnvid Sejnæs. Foto: Vegard Damsgaard

Dermed utelukker ikke driftssjefen et comeback for julestjerna neste år.— Hvis enøk-tiltaket gir god gevinst er vi åpne for å se på juleblomstproduksjon igjen. Men i år er toget kjørt, sier Jensen.

- Kan det være aktuelt å sette bort hele produksjonen til private?

— Nei, rådmannen går nå i gjennom alle tjenester, og vi har ikke vurdert at det lønner seg å kjøpe inn sommerblomster fra andre. De skal gjøres klare for sesongen, man skal lage spesielle arrangementer i kasser og bøtter. Vi mener det er viktig med et eget gartneri, og får blant annet henvendelser fra arrangementer som Tall Ship's Races som ber oss lage noe spesielt over temaet, svarer driftssjefen.