— Daumannsknappen hang og slang i båten. Jeg fikk en dårlig følelse. Heldigvis fulgte jeg og noen venner av meg opp den følelsen og sjekket videre. Det satte i gang redningsaksjonen, som senere endte bra, forteller Repstad til Fædrelandsvennen.

— Jeg tror fisker Repstad reddet livet til 66-åringen ved hjelp av observasjonene sine, sier Terje Skaret, skipper på redningsskøyta Egil J. Nygaard.

Vinket i boxershorts

Litt etter klokka 14.00 ble en 66 åring funnet kald og våt på Dybingen av Redningsselskapets sommerpatruljebåt. Han sto og vinket i en boxershorts da redningen kom. Sterkt nedkjølt.

Da hadde han vært flere timer på Dybingen, etter å ha svømt fra sin forliste lille fiskebåt, som han dro ut med tidlig søndag morgen.

Morten Repstad deltok på debriefingmøtet hos Redningsselskapet etter aksjonen som reddet en 66-åring. Repstad får skryt fra politiet for sin innsats. Foto: Jon Anders Skau

Det var ved 11-tiden søndag at båten til 66-åringen ble funnet med kjølen i været. Båten ble hentet av havnevesenets fartøy, etter at Jan Fredrik Stiansen (40) meldte fra. Han var på tur med familien på Odderøya.

— Vi så at det lå noe og skinte i vannet, mellom Odderøya og sydspissen av Dybingen. Vi meldte fra om dette til politiet, forteller han.

Morten Repstad hadde hadde vært på hyttetur med noen kompiser. De kom fram til båten som lå med kjølen i været like før havnevesenets båt.

— Vi fikk tømt den for vann. Mitt inntrykk var at båten skulle taues i land, og at det ikke skulle skje mer. Det kunne jeg ikke forsone meg med. Det måtte være mennesker i sjøen et etter eller annet sted, sier fisker Morten Repstad.

Sykkelen sto der

En av Repstads venner kjente båten igjen og visste hvem eieren var. Da de kom til land, sjekket de i Nodeviga hvor 66-åringens båt vanligvis ligger. Båten manglet, men mannens sykkel sto der den pleier stå når mannen er ute på sjøen.

— Da ringte jeg Redningsselskapet og vi ringte videre til Hovedredningssentralen. Dermed ble det satt i gang leteaksjon. Jeg ble selv med sommerpatruljebåten ut. Vi fant mannen på Dybinge etter 20 minutters leting, sier Morten Repstad.

Han vil ikke snakke så mye om at han kan ha reddet liv. Men sier:

— Vær alltid opptatt av detaljer til sjøs. Kjenner du på den vonde følelsen, ring heller en gang for mye enn en for lite.

To helter

Operasjonsleder Audun Eide i Agder politidistrikt snakker om to helter. Han sier at Stiansen på Odderøya og fisker Morten Repstad som ikke ga seg, har bidratt med å redde et liv.

— Det er ingen tvil om at mannen som forliste, kunne ha omkommet. Dette viser hvor viktig det er å bry seg når man ser noe unormalt, sier Eide.

Ifølge politiet er melding om drivende båter svært vanlig, og det er årsaken til det tok tid før redningsaksjon ble satt i gang. Funn av båt i seg selv, utløser ikke det.

Tre båter deltok etter hvert i søket: Redningsskøyta i Kristiansand, «Egil J. Nygaard» og redningsskøyta fra Arendal «Inge Stensland», som var på øvelse i Lillesand, og redningsselskapets sommerpatruljebåt.