I Agder lagmannsrett ble 53-åringen nylig dømt for oppbevaring og overdragelse av et snaut kilo amfetamin, samt 247 gram kokain. Hun har hele tiden nektet straffskyld for amfetaminen.

Kvinnen har reagert kraftig på måten det første avhøret ble gjennomført. Hun mener lydopptaket viser at etterforskeren presser eller forsøker å lure henne til å erkjenne skyld ved å uriktig oppgi at de sitter med klare bevis mot henne.

— Dette er brudd på både påtaleinstruksen og menneskerettighetene (EMK), sa forsvarer Vidar Lind Iversen i retten.

Fikk ikke strafferabatt

Lagmannsretten viste EMKs artikkel 6, «Retten til en rettferdig rettergang», og la til grunn at politiet i Agder brøt menneskerettighetene «ved måten avhøret ble gjennomført på».

Retten mente det holdt å konstatere dette, og ga ikke kvinnen straffereduksjon. Straffen på to år og seks måneder i fengsel ble opprettholdt.

«Lagmannsretten legger da avgjørende vekt på at bruddet ikke påførte XX noen ulempe siden hun ikke erkjente noe og derved ikke, som følge av krenkelsen, ble tiltalt. Dette skjedde på tross av forklaringen hun ga», heter det i dommen.

Anker til Høyesterett

Nå ankes saken Høyesterett. Lind Iversen mener menneskerettighetsbruddet skal gi lavere straff.

— Jeg er uenig i at feilen fra politiet side ikke har fått bred betydning, og vil hevde at forholdet er enda grovere enn det lagmannsretten legger til grunn. Det står ting i avskriften av avhøret som ikke er sagt, sier Iversen.

Han mener også straffen må ned fordi saken har tatt for lang tid å etterforske, et syn lagmannretten ikke delte.

Ulik ordlyd

I avhøret, som er undertegnet av kvinnen som hennes forklaring, står det at hun «var redd for å forklare seg». Ordlyden fremgikk ikke av avhørsopptaket som ble avspilt i retten.

— Derimot går det fram av lydbåndet at hun griner og gir gjentatte ganger uttrykk for hun ikke kan si noe. Jeg vet ikke om det er grunnen til at det ble protokollert som at hun «var redd», sier statsadvokat Jostein Johannessen, som var aktor i saken.

Statsadvokat Jostein Johannessen. Foto: ERLEND OLSBU

Politimannen forklarte seg ikke

Ifølge ham gikk det 70 minutter etter avhøret før kvinnen undertegnet. I denne tiden var det en pause, samt gjennomgang av det etterforsker protokollerte.

Han sier spørsmålet om hva som ble opplyst til etterforsker, ut over det som er tatt opp, fikk en begrenset behandling i retten. Politimannen som foretok avhøret, er langtidssykemeldt.

— Derfor har jeg ikke behov for å mene noe om dette før det eventuelt foreligger en behandling med full kontradiksjon, sier Johannessen

- Bagatelliserer

Han peker på at lagmannsretten ikke har gått inn på hvilke menneskerettighetsbrudd de mener har skjedd.

— Jeg tar til etterretning at lagmannsretten mener det foreligger menneskerettighetsbrudd. Men siden det ikke drøftes hvilke brudd, ønsker jeg ikke å kommentere dette nærmere. Det er ikke uvanlig at forsvarerne fremsetter anførsler om regelbrudd for å endre fokus i saken. Jeg er av den oppfatning at kvinnen fikk en rettferdig rettergang, sier Johannessen.

— Det er ingen til om at det er begått menneskerettighetsbrudd. I stedet for å bagatellisere og unnskylde seg, burde statsadvokaten fulgt opp arbeidet til politiet, svarer forvarer Lind Iversen.

Politimannen som foretok avhøret er ikke blitt etterforsket for mulig brudd på straffeprosessloven og påtaleinstruksen.