-Dette har du fortjent, sier skolevenninnene. Birgitte Repstad kaster seg om halsen Ingrid Lovise Ruud da det ble kjent at hun hadde vunnet konkurransen. Foto: Inger M. Witteveen
Juryen fra Rebekkasøstrene sammen med to av finalistene i stilkonkurransen under kåreingen ved Vågsbygd videregående skole torsdag. Fra venstre: Selle Marie Horntvedt, Ingrid Lovise Ruud (finalsit), Agnes Gjellestad, Eirik Eriksen (finalist), Liv Mørertø Løset, Berit Tvedt og Uni Wik. Synnøve Kristine Moe, også finalist, var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Inger M. Witteveen
Åse Lill Kimestad, rektor. Foto: Arkiv

«Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv».

Ingrid Lovise Ruud (17) fra Flekkerøy innledet stilen med Arnulf Øverlands ord. Og fulgte opp temaet for konkurransen: «Den gylne leveregel i vår tid», om «det du vil at andre skal gjøre for deg, det skal du gjøre for dem”.

Altså et sitat fra Jesus i Matteus, 7.12. ## Valgets kvaler

Stilkonkurransen arrangeres ved flere videregående skoler i Norge, og andre steder i verden. Rebekkasøstrene Losje nr. 7 De Hvite Liljer har valgt seg ut VG2-elevene ved Vågsbygd videregående skole.

— Det har ikke vært lett å velge blant så mange flinke elever. Skulle gjerne sendt alle, men vi måtte velge én, sa Agnes Gjellestad fra juryen under kåringen torsdag. Deltakerne har blitt silt ut gjennom presentasjonsrunder og personlig intervju. På engelsk. Til slutt var det bare Ruud, Eirik Eriksen (17) og Synnøve Kristine Moe (17) igjen.

Eleanor Roosevelt

Med andre verdenskrig som bakteppe, tok Eleanor Roosevelt, USAs tidligere førstedame, initiativet til UN Pilgrimage for Youth, der hensikten er at ungdommer fra forskjellige land skal feriere sammen og forenes i fredsarbeid.

— Vi gjør det for å styrke tanken omkring FN, fredsarbeid og menneskerettigheter, ifølge leder Selle Marie Horntvedt i Rebekkasøstrene. Organisasjonen dekker reise og opphold i ti dager for vinneren til sommeren, en tur verdt 35.000 kroner. De to øvrige to andre finalistene mottar en pengepremie for innsatsen.

Også rektor Åse Lill Kimestad er fornøyd med at deres skole er valgt.

— Det er flott at elevene blir utfordret til å skrive tekster om holdninger, sier hun og får støtte av norsklærer Arne Jørgen Løvland.

— Noe av det vi strever med i norsken, er at elevene skal føle de skriver for «noen», ikke bare for oss lærere. Her kan de til og med få premie for det.

- En mulighet

— Jeg har aldri brukt så mye tid på en stil før, For jeg ville jo gjerne vinne, innrømmer Ingrid Lovise Ruud, som kanskje får sjansen til å holde tale i FN også. I tillegg til New York, går turen til Philadelphia, Washington D.C., Gettysberg og Canadas hovedstad, Ottawa.

— Det er en mulighet for livet. Reisen, FN, møte nye mennesker. Hele opplegget virker bra. Og det å kunne reise sammen med ungdom fra andre nasjoner, sier den nybakte vinneren, som har bodd i USA da hun var liten, og fem år i Japan.

På fritiden spiller 17-åringen håndball på Fløy og er svømmelærer. Hun går studiespesialisering og planer om et friår etter videregående, for å reise og drive med hjelpearbeid.

— Jeg tenker på å studere medisin, men er ikke sikker. Det viktigste er at jeg vil jobbe med mennesker.