— Sørlendingene er fantastisk flinke til å gi, skryter Magne Gulbrandsen i Bertine Interiør. Bruktbutikken i Skippergata drives av Filadelfia Kristiansand. Det er også en arbeidsplass med tilbud om ettervern for tidligere rusmisbrukere og personer som avtjener samfunnstjeneste.

-Han er som en maur, jobber hele tida, sier Roy Arild Møller om sin sjef, Magne Gulbrandsen i Bertine Interiør. I bakgrunnen troner haugen med klær og sko, pakket ned i banankasser og grå søppelsekker, nok til å fylle en halv trailer. - Nesten i hvert fall, ler Gulbrandsen, som gjerne vil ha mer. Foto: Inger M. Witteveen

I kjelleren sorteres, pakkes og fordeles alle tingene som kommer inn. For tre måneder siden gikk forrige trailerlast til Ukraina. 1500 banankasser med barneklær. Alt levert til barnehjem i Poltava, 400 kilometer fra hovedstaden Kiev. En idealistisk transportør sørger for gratis returlast.Dato for neste hjelpesending er 1. mars. Det er allerede kommet inn mye barneklær og sko, nok til en halv trailer. Nå håper han å fylle opp resten med sykler, leker og store gryter. Spesielt sykler. I alle størrelser.

— De aller fleste barnehjemmene ligger ute på landsbygda der det er lite offentlig kommunikasjon, opplyser innsamlingssjefen.

Han tror timingen er perfekt, nå rett etter jul. Mange må rydde plass til alle sine nye gaver.

— Istedenfor å kaste brukbare ting kan det leveres til innsamling. Folk kjører på søppelfyllingen med flotte ting som kan komme andre til nytte, sier han.

Sørlendingenes donasjoner fordeles på 25 barnehjem i den tidligere sovjetrepublikken.