— Det er jo litt rart og tungvint dette her. Men jeg må stole på fagfolkene. Det er ikke den beste løsningen, men det er godt å komme hjem igjen, sier Anders Back til Fædrelandsvennen.

Andre nyttårsdag gikk et stort leirras bare noen meter fra huset hans, og området ble straks evakuert. Tirsdag fikk han overlevert rapporten fra geoteknikeren i Rambøll, samt vurderingen fra NVE. Her konkluderes det med at det fortsatt er fare for nye ras, og at det ikke er trygt i nordenden av huset. På grunnlag av rapporten har politiet opphevet evakueringen, men kun i delene av huset som vurderes trygt.

Ganga er også i nordenden av huset, og Anders Back har egentlig ikke lov til å oppholde seg her. Men han må gå gjennom for å komme seg inn og ut av huset. Foto: Henrik Ihme

— Dette er jo skummelt. I rapporten står det jo at nye ras kan komme, sier Back.Stua, kjøkkenet, og til nøds badet og dusjen, er de rommene Back og samboeren kan oppholde seg i. De to soverommene er stengt av som oppholdsrom, og samboerparet må dermed tilbringe nettene i stua.

— Vi har en ekstra seng og en madrass vi kan hive ut. Jeg får kun lov til å ta en kjapp dusj, så må jeg ut. Jeg må egentlig springe gjennom ganga for å være trygg, ifølge rapporten, sier Back.

Evakuert

Julepynten og juletreet som ennå står i stasen avslører at huset ble evakuert i hu og hast kvelden for snart to uker siden.

Julepynten og juletreet avslører at det er snaut to uker siden Anders Back var hjemme sist. Da ble de evakuert etter det store leirskredet som gikk like ved. Foto: Henrik Ihme

Leirraset gikk i skråningen like ved, og Back og samboeren har bodd i Otra House på andre siden av elva siden. Andre beboere i området fikk flytte hjem enten etter noen timer eller etter noen dager.Brevet fra NVE viser at nordenden av huset foreløpig ikke vurderes som trygt å oppholde seg i. I rapporten heter det at nye skred vil medføre fare for boligen, og NVE anbefaler dermed at den delen av huset står ubebodd til rassikringstiltak er på plass.

I rapporten heter det at skråningen nord for huset er svært høy og bratt. Det er også observert sprekkdannelser, som viser at nye skred er sannsynlige, og vil kunne påføre boligen skader. Det vurderes likevel som mindre sannsynlig at hele huset vil bli knust under leirmasser, men at det finnes en viss risiko med å oppholde seg i nordenden.

Ansvar

— Jeg har fått beskjed om at rassikring er grunneiers ansvar, og jeg må trolig grave ned en støttemur. Men det er noe jeg ikke vil få til før våren, sier Back.

Han mener samtidig at også kommunen må holdes ansvarlig her.

Raset for to uker siden gikk ned mot Otra, men det er skråningen ned mot huset til Back som geologene nå mener er utrygt for ham og samboeren. Her må rassikringstiltak på plass. Foto: Henrik Ihme

— De ga meg jo byggetillatelsen slik at jeg kunne bygge i 1979. Da ville jeg egentlig bygge to meter lenger bort fra skråningen, men fikk ikke lov til det.- Jeg visste ikke at det var leire her da jeg bygde. Da var det trær og gress i skråningen, og det er med årene jeg har sett hvor mye leire det er i grunnen her, sier Back.

Kommunalsjef Aslak Wegge sier til Fædrelandsvennen at kommunen ikke har et automatisk ansvar for å hjelpe Back.

— I utgangspunktet er det grunneiers ansvar å ordne opp i dette. Men vi har nettopp fått rapporten, og vi skal gå grundig gjennom dette på vår side også, sier Wegge.