— Vittige tunger har døpt det nye byutviklingsstyret «polsk riksdag», men jeg ser ikke så negativt på det så lenge medlemmene er løsningsorienterte. Det kan by på utfordringer, men også muligheter. Litt mer vekslende flertall trenger ikke være negativt, uttaler påtroppende leder Stian Storbukås (Frp) til Fædrelandsvennen.

Det brede valgtekniske samarbeidet etter valget fører til at hele åtte partier blir representert blant byutviklingsstyrets ni medlemmer. Etter gruppemøter mandag kveld er navnene klare.

Utvalgslederen konstaterer at det er mange kjente fjes, og slett ikke «noksagter» som formelt blir valgt av bystyret 28. oktober.

- Tyngre enn formannskapet

En av dem har snakket politikk på inn- og utpust siden han lærte å si «stein på stein». Byutvikling er likevel et nytt saksfelt for Vidar Kleppe (Dem).

— Enkelte sier det nye byutviklingsstyret blir like topptungt som formannskapet, ja faktisk enda tyngre. Her er folk med masse erfaring, jeg gleder meg til å ta fatt på arbeidet med hvordan byen skal se ut - og ser for meg en ombudsrolle der også, forkynner Kleppe, som ser for seg fyndige diskusjoner:

- At det blir et spennende utvalg i denne fireårsperioden, kan det ikke være tvil om.

I tillegg til leder Stian Storbukås (Frp) tar disse sete i byutviklingsstyret: Øverst fra venstre Vidar Kleppe (Dem), Ole Magne Omdal (Sp), Helene H. Knudsen (H) og Marthe Rostvåg Ulltveit-Moe (MDG). Nederst Grete Kvelland Skaara (KrF), Petter Benestad (V), Trond Blattmann (Ap) og Eirik Dåstøl Langeland (Ap). Foto: Kjartan Bjelland

Ole Magne Omdal (Sp), Iveland-ordfører fra 1995 til 2011, har atskillig mer erfaring med bygdeutvikling. Høyhusdebatt var heller ikke gjengs i hans forrige politiske liv. — Da jeg var i New York og skulle introdusere Voss-vann, kom plutselig Ingvild Bryn fra NRK og spurte om forskjellene på New York og Iveland. Hva i all verden skal man svare da? Jeg sa at jeg registrerte at husene var noe høyere her, forteller Omdal, som bosatte seg i Kristiansand fra nyttår.

Senterpartiet har en bypolitikk.

Han har dessuten kone fra Kristiansand, og bodde her i 1980-82. — Senterpartiet har en bypolitikk, vi er blant annet opptatt av grønne lunger og at mange små ting skaper litt mer attraktive bysentra. Jeg tror det kan bli fart i debatten, sier Omdal.

- Styrker sakene

I sist periode har seks partier vært representert. Fire medlemmer fortsetter: Grete Kvelland Skaara (KrF), Helene H. Knudsen (H) og Eirik Dåstøl Langeland (Ap), i tillegg til Storbukås.

— Så bredt har ikke utvalget vært representert før, i hvert fall ikke så lenge jeg har sittet der. Det gir mer debatt, noe som bare styrker sakene, mener avtroppende leder Skaara, klar for sin fjerde periode.

Valgvinner Ap er eneste parti med to representanter.

Grete Kvelland Skaara (KrF) overlater lederstolen til tidligere nestleder Stian Storbukås (Frp). Mette Gundersen (Ap) bytter med Trond Blattmann, mens Eirik Dåstøl Langeland (Ap) blir sittende. Foto: Arkivfoto

— Sterke personligheter er bra, dette er et viktig saksfelt å diskutere. Jeg antar leder vil ha det høyt under taket, vi må jo bryne oss mot hverandre, sier Trond Blattmann, veteran som også er førstereis på saksfeltet.Han ønsker grønn profil fremover, hvor sykkel, kollektiv og gange får førsteprioritet. Det samme fremholder en tidligere kinosjef, som hadde byutviklingsstyret som sitt førstevalg.

— Jeg håper på tøffe debatter. Men jeg har tro på at vi alle er ansvarlige politikere, og er ikke redd for polsk riksdag, sier Petter Benestad, fersk Venstre-politiker.

Kan anke til formannskapet

Den brede representasjonen kan samtidig bety at utfallet en del ganger vil endre seg på veien fra byutviklingsstyret til sluttbehandling i bystyret.

Hvis saker ikke skal videre til bystyret, og får et utfall noen misliker, kan de bli anket til formannskapet. Dette kan fort bli de borgerliges «sikkerhetsventil» mot småpartienes innflytelse.

Det er en styrke hvis vi kan lage gode omforente løsninger.

For å anke til formannskapet behøves kun tre stemmer.

- Jeg vil prøve å unngå at vi anker for å anke, fordi det er en styrke hvis vi kan lage gode omforente løsninger. Likevel kan man ikke se bort fra at det i viktige saker, om vi ikke får flertall, blir nødvendig å anke fordi partiene som har flertall i formannskapet - Høyre, KrF og Frp - kun har tre av ni medlemmer i byutviklingsstyret, sier Stian Storbukås (Frp).

I forrige periode ble kun to saker anket til formannskapet: Riving av Kristiansand teater og nytt hestesenter i Tveit.

— Tida må vise, men det er en mulighet vi har, sier Grete Kvelland Skaara (KrF).