— Det blir ikke streik. Jeg har lagt fram en skisse som partene har akseptert, bekrefter mekler Reidun Wallevik mandag morgen.

Den siste skissen ble lagt fram sju timer etter at fristen gikk ut ved midnatt.

- Positivt

Leder i Delta Kristiansand, Åse Birkrem, har fått jevnlige oppdateringer om meklingen i hele natt og i morgentimene. I halv ni-tiden fikk hun siste nytt om løsning.

— Det er veldig positivt. Jeg vet ikke hva resultatet er enda, men de som sitter og forhandler må jo være fornøyde. Uten å vite hva resultatet ble, må vi vel være fornøyde med det, sier Birkrem.

70 ansatte i Kristiansand kommune stod klare til å gå ut i streik.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Krevende mekling

Meklingen som til slutt kom til en løsning var komplisert.To av de mindre forbundene i LO og Norsk Lektorlag har sagt nei.

— Det har vært en krevende og komplisert mekling med mange vanskelige enkeltelementer. Men vi vil likevel anbefale resultatet ut fra en helhetsvurdering. Vi har fått til et resultat i tråd med frontfaget. Samtidig har vi fått på plass en etterreguleringsklausul som sikrer en utvikling i tråd med frontfaget også til neste år. Innretningen er akseptabel for våre grupper. Med dette resultatet er våre medlemmer sikret en god reallønnsutvikling, sier forhandlingsleder Erik Kollerud i YS Kommune i en pressemelding.

— Det har vært en svært krevende mekling med trang ramme og mange vanskelige temaer. Ut fra en helhetsvurdering kunne vi likevel ikke kaste kommunene ut i en storstreik i fjerde hovedoppgjør på rad, sier forhandlingsleder Ragnhild Lied i Unio kommune.

Alle hovedorganisasjonene har akseptert skissen til løsning i kommunesektoren.

Kompetanse

Åse Birkrem var opptatt av oppgjøret måtte føre til at kommunen blir en attraktiv arbeidsplass.

— Det er viktig med god lønn for å sikre rekruttering og kvalitet, sa Delta-lederen før løsningen var på plass.

Forhandlingslederen i YS kommune er fornøyd med at deres krav om lønnsøkning for kompetente arbeidstakere ble ivaretatt.

‑Vi har fått gjennomslag for at kompetanse skal lønne seg. Minstelønnen for fagarbeidere med minimum 10 års ansiennitet har fått en økning på kr. 13200, mens tilsvarende tall for høyskolegruppen er kr. 14400. Det er et resultat som gir god uttelling for kompetanse i tråd med våre krav. Videre har vi fått til føring på at ledere bør prioriteres i lokale forhandlinger, sier Kollerud.