Statens Vegvesen i Vest Agder kontrollerte fredag mellom 800 og 900 vogntog.

– Vi har ikke noe helt eksakt antall på grunn av at vi har hatt kontroller flere steder, opplyser Terje Bekker i tungbilkontrollen til Fædrelandsvennen.

Brukte hjullås for første gang

Vogntog som ikke fikk lov til å kjøre videre ble parkert i Flekkefjord og ved Rige. Her tok Statens Vegvesen for første gang i bruk sine nye hjullåser for første gang.– Vi brukte alle fire i Vest-Agder i dag for å sikre at kjøreforbudet ble overholdt. Hvor mange dette gjaldt er komplisert. Vi satte lås på første vogntog og parkerte dem tett. Slik holder man dem i sjakk ved å låse den første i rekka, forklarer Bekker.

I alt anslår han at mellom 80 og 100 vogntog fikk kjørenekt, noen bare for en kortere periode.

Enkelte vogntog stakk av da de ble forsøkt stoppet. Disse kan vente seg en politianmeldelse og bot dersom de blir oppdaget igjen.

Valgte å overnatte

Vogntoga, som ble stoppet, fikk fredag kveld lov til å kjøre videre. Men enkelte valgte frivillig å bli stående.

– Noen ble stående på grunn av været, andre valgte å bli stående på grunn av hviletid. På Rige er det seks til åtte vogntog som velger å overnatte, forklarer Bekker.

1500 kontrollert i Aust-Agder

På Stoa i Arendal var det fredag kveld 14 vogntog som ventet på bedre kjøreforhold. Lørdag morgen skal disse kjøre i kolonne til Østerholtheia. Foto: Baard Larsen

I Aust-Agder har man siden torsdag morgen kontrollert over 1500 tyngre kjøretøy på over 3,5 tonn. 54 av disse ble nektet å kjøre videre.Det står nå 14 vogntog på Stoa og 40 vogntog på Østerholtheia, opplyser overingeniør i Statens Vegvesen, Einar Kalaoja, i Statens Vegvesen, fredag kveld.

Utenlandske vogntog

Samtlige av de 54 vogntoga som står parkert i aust vente på bedre vær er utenlandske og toaksla.

– Det vi har sett er at bakker, da spesielt opp til Østerholtheia, er et problem for vogntog som er toaksla, mens vogntog som er treaksla klarer seg greit, sier Kalaoja.

Overingeniør Einar Kalaoja i Statens Vegvesen forteller at man i Aust-Agder har kontrollert over 1500 vogntog siden torsdag morgen. Foto: Baard Larsen

Ifølge han er så godt som samtlige vogntog som kommer fra utlandet toaksla, mens de norske er treaksla.Også i aust fikk vogntoga som ønsket det lov til å kjøre videre fredag kveld, men da på eget ansvar.

– Ingen valgte å reise. Det er heller ingen av de 54 som i det hele tatt har protestert på at de har fått kjørenekt, forteller overingeniøren.

Kolonnekjøring

Lørdag morgen er det planlagt kolonnekjøring for alle vogntoga fra Stoa til Østerholtheia.

– Med forutsetning av at veien er bar selvfølgelig. Statens Vegvesen vil ha beredskap gjennom hele helga, men når vi har fått disse vogntoga av gårde fra Stoa så håper vi at trafikken vil flyte greit, avslutter han med.