Stadig flere leier plass på dekkhotell, noe som gjør at daglig leder Jens Timenes hos N Timenes & Søn må utvide med nybygg i Vågsbygd. Foto: Torbjørn Witzøe

— Kanskje var det noen som i år la om allerede før påske, men de fleste ventet nok til uka etter. Det haster jo mest med å få av vinterdekkene for de som har pigger, sier daglig leder Jens Timenes hos dekkforhandleren N. Timenes & Søn AS.

Lørdag var det en jevn strøm av bileiere som ville rekke å få av piggdekkene innen søndag som er siste sjanse.

— De uten pigger trenger jo ikke stresse, men må være klar over at vinterdekk uten pigger kan ha dårlige kjøreegenskaper når vi får sommertemperaturer. Vinterdekk slites også fortere ned når de kjører på varm asfalt, sier Jens Timenes.

Mer pigger i innlandet

Han registrer at det nok er en større andel piggfrie vinterdekk i Kristiansand, enn i Vennesla der N. Timenes & Søn også har en avdeling.

June Kristensen var en av flere som lørdag benyttet sjansen til å få på sommerdekken.

— Jeg skifter aldri dekk selv. Det er så enkelt å få de som virkelig kan det til å gjøre det, sier hun.

Aleksander Kmetyuk og kollegaen hans ved N. Timenes & Søn i Vågsbygd brukte bare 10 minutter på å skifte dekkene på bilen hennes.

Dekkhotell

Jens Timenes forteller at stadig flere velger å oppbevare vinter- og sommerdekkene på såkalt dekkhotell. Bedriften hans i Vågsbygd har 1000 kunder som gjør akkurat det.

— Før var det mest firmaer som lot oss ta vare på dekkene deres utenom sesongen, men nå er det like vanlig for private å benytte seg av dekkhotell. Noen har flyttet i leilighet og har begrenset lagringsplass, mens andre rett og slett synes dekkene er for store og tunge til å bakse med dem på egen hånd, sier han.

Når N. Timenes & Søn snart skal utvide sine lokaler i Vågsbygd så er det først og fremst for å få mer plass til sesonglagring av dekk.

Prissammenligning

Fædrelandsvennen har laget en oversikt over hvor mye noen utvalgte verksteder tar for å skifte dekk, og hvor lang ventetid det er. Prisene for å skifte hjulene i Kristiansand varierer fra 250 kroner til 495 kroner. Dette er prisene noen verksteder tar for å skifte om til sommerdekk:

Dekk1 Kristiansand, Sørlandsparken

Adresse: Buråsen 18

Pris for hjulskift: 450 kroner

Ventetid: 3 dager

Grødums Auto:

Adresse: Dalaneveien 14

Pris for hjulskift: 250 kroner

Ventetid: Omtrent 1 dag

Per Hagen AS

Adresse: Mjåvannsvegen 5

Pris for hjulskift: 250 kroner

Ventetid: Første ledige time er førstkommende mandag

Miljødekk AS, Tømmerstø

Adresse: Bordalen 29

Pris for hjulskift: 300 kroner

Ventetid: 1-2 dager

Heros Dekksenter AS, Lund

Adresse: Nye Teglverksv 17 B

Pris for hjulskift: 495 kroner

Ventetid: 2 dager

Dekkbørsen, Slettheia

Adresse: Rigedalen 52

Pris for hjulskift: 300 kroner

Ventetid: Drop-in, omtrent én time ventetid

N. Timenes & Søn AS, Voie

Adresse: Sagmyra 10

Pris for hjulskift: 400 kroner

Ventetid: Timebestilling og drop-in, time i løpet av dagen