Selv avviser Wikøren dette:

— Jeg er skuffet over at han trekker meg inn i saken på denne måten, sier han til Fædrelandsvennen.

Per E. Wikøren er nå avdelingssjef iTollregion Sør-Norge, men har i mange år vært et kjent ansikt blant tollerne i Kristiansand

- Ble oppfordret

Den nå pensjonerte forretningsmannen er tiltalt for å ha innført rundt25.000 flasker italiensk vin ulovlig over fire år. Vinen var bestilt på forhånd av 200 kunder og levert ut fra et lokale der mannen drev butikk i Kristiansand.

— Når denne saken er rettskraftig vil vi ta stilling hva vi gjør i forhold til kjøperne. Listen av kjøpere er lang slik at vi må ta en vurdering på hvordan vi eventuelt skal prioritere dette opp mot andre saker. Vi har foreløpig ikke hatt fokus på kjøperne av vinen, sier John Repstad, leder i økoteamet i Agder-politiet.

— Alle bør vite at det er av Vinmonopolet man kjøper vin i Norge, ikke enkeltpersoner, sier Repstad.

I sin forklaring startet Øistein Justvik med å forklare hvordan virksomheten hadde startet. Han beskrev Wikøren som «en gammel kunde» som hadde handlet i hans ordinære butikk i mange år.

— Han kom til meg i butikken og sa at nå var det åpnet opp for privat import av vin. «Hvorfor gjør ikke du dette siden du er så interessert i vin», forklarte Justvik i retten.

Han hevdet Wikøren gikk gjennom flere ting han måtte tenke på. Han måtte blant annet benytte seg av en godkjent speditør.

Tok kontakt

Etter hvert som omfanget på importen økte, ble forretningsmannen bekymret for at hans navn stod på alle tollklareringspapirene. I retten forklarte han at han oppsøkte Wikøren på hans kontor.

— Han sa «spre dette på flere mennesker. Da er det ikke noe problem». Hans råd tok jeg for god fisk, forklarte tiltalte i retten.

En rekke personer var med å tollklarere vinen og kvitterte på at de var mottakere. Etter å ha signert, lot de vinen stå igjen. Vinen ble så hentet av forretningsmannen og levert ut til kunder som hadde bestilt vinen.

Så gjennomførte Tollvesenet en kontroll av private importører, og avslørte metoden til forretningsmannen.

— I juni 2012fikk jeg en telefon fa Tollvesenet om at de hadde blokkert 600 flasker vin, forklarte mannen i retten.

Han forklarte videre at han da ringte Wikøren, og lurte på hvorfor dette var skjedd.

— Han ville ikke snakke med meg på telefon, og sa at jeg ikke måtte vise til hans navn, sa forretningsmannen.

- Kan ikke gjøre slik

I sin vitneforklaring avviste Wikøren å ha oppfordret forretningsmannen til å starte importen.

— Han kontaktet meg og spurte om import av vin. Jeg sa at det var kommet nye regler i 2009. Men jeg opplyste at jeg ikke satt på regelverket og var usikker på begrensingene, sa Wikøren.

Han sier det var forretningsmannen som opplyste om at han ville bruke en speditør. Wikøren avviste at han hadde fått besøk av forretningsmannen på kontoret i Tollvesenet og at han svarte på henvendelser fra forretningsmannen i juni 2012.

— Har denne saken skadet deg?

— Nei, for slik det fremstilles kan vi ikke drive på. Vi må være forsiktige. Jeg har vært et kjent ansikt i 40 år, og forsøker alltid å være hyggelig. Men jeg har aldri gitt uttrykk for at jeg sitter på alle regler og kan gi råd, sier Per E. Wikøren til Fædrelandsvennen.

Påstanden fra aktor er at tiltalte dømmes til 120 dagers fengsel,der halvparten er betinget. Han har fått kraftig rabatt for tilståelse.